Arhiva » Vesti » Politika 14.01.2011

Podrška građana članstvu u EU pala na 57 odsto

Politika petak, 14. januar 2011.  |  Beta

BEOGRAD – Podrška građana ulasku Srbije u Evropsku uniju (EU) opala je na 57 odsto, što je najmanje od 2002, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana o procesu evropske integracije Srbije.

Prema istraživanju sprovedenom u decembru 2010. godine čiji je rezultat danas predstavila Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, 18 odsto građana izjavilo je da bi se, ako bi sutra bio organizovan referendum, izjasnili protiv ulaska u EU, dok je 20 odsto ispitanika reklo da ne bi glasalo na tom referendumu.

„Prvi put od kako radimo istraživanja podrška građana članstvu Srbije u EU manja je od 60 odsto i iznosi 57 odsto. Druga novost je da je podrška reformama koje zahteva pristupanje Srbije EU viša nego ikad i ona je na nivou od 78 odsto”, rekla je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Kao novinu navela je da dolazi do promene shvatanja procesa integracije kod građana, odnosno da „približavanje Srbije EU sve više postaje unutrašnje-politička stvar i u percepciji građana”.

Najnovija stopa podrške građana pridruživanju EU je najmanja od 2002. godine od kada se sprovodi istraživanje. Ulazak Srbije u EU, po istraživanju iz juna 2010. godine, podržavalo je 65 odsto građana.

Najveća podrška je bila zabeležena u decembru 2003. godine kada je za ulazak u EU bilo 72 odsto građana.

Milica Delević je rekla da je pad podrške rezultat „zamora građana” mnogobrojnim obećanjima koja nisu propraćena konkretanim rezultatima.

„Dosta dugo se govori u Srbiji o članstvu u EU, dosta je bilo i obećanja i datuma i konkretnih koristi koje će se desiti. Mislim da je ovo s jedne strane i rezultat raspoloženja građana uopšte, ali i rezultat toga da dosta dugo govorimo o EU a da kretanje ka njoj, ali i konkretne stvari koje građani osećaju, nisu povezani”, rekla je ona.

Uslovljavanje Kosovom i Hagom

Milica Delević je istakla da ti rezutati jesu iznenađujući, ali da nije zabrinuta jer se u anketi više od dve trećine građana izjasnilo da bi reforme trebalo sprovoditi i da nisu uslov za ulazak u EU.

Ocenila je da je Srbija i dalje među zemljama u kojima je podrška članstvu u EU velika.

Istraživanje je sprovedeno od 17. do 23. decembra 2010. godine i njime je obuhvaćeno 1.030 ispitanika.

Građani Srbije smatraju da se Srbija kreće ka EU brzinom 2,7 na skali od jedan do sedam, a želeli bi da ona bude 4,1.

Među ispitanicima koji su rekli da bi glasali protiv ulaska u EU, jedna trećina (28 odsto) kao razlog za to navodi da članstvo u Uniji ne donosi ništa dobro ili da donosi više štete nego koristi.

Procenat građana koji su protiv ulaska Uniju zbog uslovljavanja Kosovom i Hagom je znatno manji i iznosi tri odsto.

Delevićeva je rekla da je došlo do promene stavova građana o tome šta najviše usporava integraciju Srbije u EU, odnosno da je broj onih koji smatraju da je reč o politici stalnog uslovljavanja i ucena sa 43 odsto, koliko je bilo u junu 2010, u decembru 2010. opao na 24 odsto.

Istovremeno procenat onih koji kao razlog za usporavanje integracija navode nesposobnost rukovodstva porastao je sa 13 odsto u junu, na 19 odsto u decembru 2010.

Većina građana (61 odsto) i dalje smatra da će Unija postavljati nove uslove, dok 32 odsto smatra da su uslovi jasno definisani.

Broj građana koji smatraju da treba sprovoditi reforme bez obzira da li su one uslov za članstvo u EU povećao se u odnosu na jun sa 63 odsto na 78 odsto u decembru. Da reforme uopšte ne treba sprovoditi smatra tri odsto građana.

Borba protiv korupcije

Najviše građana (39 odsto) smatra da je od reformi borba protiv korupcije najznačajnija, a 13 odsto smatra da je to bolja zaštita ljudskih prava. Reformu zdravstvenog sistema i poljoprivrede navelo je kao najvažnije po 10 odsto ispitanika.

Milica Delević je rekla da prema rezultatima istraživanja za građane Srbije EU i dalje oličava bolji život. Čak 71 odsto ispitanika izjavilo je da pravo na rad u EU najbolje opisuje šta znači biti građanin EU, a 43 odsto veruje da je to mogućnost studiranja.

Građani smatraju i da će od ulaska u EU najviše koristi imati krupan biznis (35 odsto) i državna administracija (30 odsto), zatim poljoprivreda (16 odsto), sudstvo (13 odsto) i socijalna zaštita (osam odsto).

Istovremeno, 45 odsto građana smatra da će poljoprivreda najviše izgubiti ulaskom u EU, a Milica Delević je rekla da je to „tipičan odgovor” i da su se slično izjašnjavali i poljski poljoprivrednici pre ulaska u EU.

Građani Srbije su više pesimisti nego optimisti u pogledu budućnosti EU. Skoro trećina građana, njih 30 odsto, smatra da će se EU susretati sa sve većim problemima i na kraju raspasti, dok 20 odsto smatra da će prevazići probleme i da je pred njom dobra budućnost.

Istraživanje je pokazalo i da građani Srbije nisu dovoljno informisani o procesu integracije i da većina građana (63 odsto) smatra da su za to pre svega oni sami krivi jer ne prate dovoljno te informacije, dok 18 odsto ispitanika smatra da su krivi mediji, a 16 odsto Vlada Srbije.

Beta

objavljeno: 14.01.2011.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Najniža podrška EU

RTS petak, 14. januar 2011.

Srbi sve manje žele u EU

e-Novine petak, 14. januar 2011.

Opada podrška građana ulasku u EU

B92 petak, 14. januar 2011.

Opala podrška građana članstvu Srbije u EU

Kurir petak, 14. januar 2011.

Podrška članstvu u EU najmanja od 2002.

Mondo petak, 14. januar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.