Arhiva » Vesti » Vesti online 11.02.2011

Mladi žele da pobegnu sa Kosmeta

Najveći broj mladih na Kosovu ne vidi perspektivu i najradije bi - u svet, a tako razmišljaju naročito oni koji su završili fakultete i koji su, nakon proglašenja nezavisnosti, očekivali više. Zato i nastoje da ilegalno ili preko turističkih agencija dođu do viza i život nastave negde van Kosova, izveštava nemački list Dojče vele.

Vesti online petak, 11. februar 2011.  |  FoNet

Predstavnici turističkih agencija, koje autobusima ili avionima prevoze putnike u inostranstvo, rezervišu karte ili pomažu savetima kako da se brže i lakše dođe do viza, potvrđuju tu činjenicu.

"Broj građana koji žele da putuju dosta je veliki, a najveći broj su mladi. Taj broj stalno raste, a glavni razlog je velika nezaposlenost i teški životni uslovi", kaže Mazlum Kastrati iz jedne turističke agencije.

"Zahtevi za putovanja van zemlje su mnogobrojni, pogotovu među mladima. U poslednje vreme i među onim visokoobrazovanim. Neki uspevaju da odu, s obzirom da su dobili vize i neophodna dokumenta", tvrdi i Šćipe Taci iz druge agencije.

Mladi imaju svoje razloge zašto bi da napuste Kosovo, ostave sve i negde u inostranstvu nastave život. Skoro svi kažu da su očekivali da će nakon proglašenja nezavisnosti biti "znatno bolje".

Aida Zećirović je, na primer, završila fakultet pre deset godina, a onda i master studije, ali još nema ni dan radnog staža.

"Nikako da dobijem posao u svojoj struci. Ne vidim perspektivu bar u narednih deset godina. Naravno pošto drugog izbora nemam, tražim mogućnost odlaska iz zemlje", kaže Aida Zećirović.

U zavodima za zapošljavanje ističu da "za mlade nastoje da obezbede mnoge kurseve i usavršavanja", ali broj koji traže posao stalno raste.

Primera radi, samo tokom 2010. u prizrenskoj opštini broj nezaposlenih među mladima je za godinu dana skoro udvostručen, i to zvanično, a u stvarnosti je broj nezaposlenih za trećinu veći.

"Broj nezaposlenih građana starih do 24 godine povećan je sa 8.300 na oko 15.500 tokom prošle godine. Od tog broja skoro polovinu čine žene", kaže direktor prizrenskog zavoda za zapošljavanje Hajrulah Hodža.

Mladi masovno ističu da, ako im nadležne institucije ne obezbede više radnih mesta i ne stvore uslove za bolji ekonomski razvoj u zemlji, njima ne preostaje ništa drugo nego da bolji život potraže negde u inostranstvu.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Mladi s fakultetom beže s Kosova

Kurir petak, 11. februar 2011.

Sve više mladih Kosovara napušta zemlju

Dojče vele petak, 11. februar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.