Arhiva » Vesti » Kurir 01.03.2011

Sve više škola odustaje od štrajka

Kurir utorak, 1. mart 2011.  |  Agencija TANJUG

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da se povećava broj škola koje iz zakonitog štrajka prelaze na redovnu nastavu.

Prema podacima školskih uprava, u 1.072 škole ili u gotovo 60 odsto ustanova časovi traju 45 minuta.

U 722 škole ili u oko 40 odsto ustanova časovi su skraćeni na 30 minuta, što je za 11 škola manje u odnosu na jučerašnje podatke, navedeno je u saopštenju.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) prihvatili su 4. februara protokol sa vladom o poboljšanju materijalnog položaja, ali je predsednik SPRS Slobodan Brajković odmah povukao potpis i pridružio se Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije i sindikatu "Nezavisnost" u nastavku protesta.

Protokolom je predviđeno povećanje zarade za nešto više od 13 odsto do kraja godine, uz uslov da poboljšanje materijalnog položaja zavisi od realnih makroekonomskih kretanja i većeg rasta budžetskih prihoda od planiranih.

Sindikati koji su nastavili protest traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada za 18 do 20 odsto, kao i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika.

U protestu su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, sindikat "Nezavisnost' i Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji štrajkuju duže od mesec dana.


Objavljeno na sajtu kurir-info.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

28.02.2011 23:40
наставник из Шумадије и Поморавља
Свечано се заклињем да више нећу написати ни један једини коментар који се односи на штрајк запослених у основним и средњим школама (просветни радници, па и јадници, су нешто друго; треба разликовати појам запосленог у школи од просветног радника) јербо ми се све, ама баш све, и ама баш сви, смучило.
Значи: через здравља.
01.03.2011 17:12
Mihailo Gavrilović
Od 1.072 škole koje rade 45 minuta 546 škola pohađa 1.543 učenika za koje je potrebno oko 150 nastavnika. I ostalih 526 škola koje ne štrajkuju stadaju u male ili patuljaste škole u malim sredinama. A u obrazovanju radi oko 130.000 ljudi! Znači, ne štrajkuje 20-25% zaposlenih.

Zaključite i sami zašto se ministarstvo "hvali" damo brojem škola, a ne i brojem radnika i procentom istih koji ne štrajkuju.

Jadan je ministar čiji i jedan radnik štrajkuje, a kamo li ovolika većina od 70-75% zaposlenih!

©2015 Netmark d.o.o.