Arhiva » Vesti » Kurir 01.03.2011

Sve više škola odustaje od štrajka

Kurir utorak, 1. mart 2011.  |  Agencija TANJUG

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da se povećava broj škola koje iz zakonitog štrajka prelaze na redovnu nastavu.

Prema podacima školskih uprava, u 1.072 škole ili u gotovo 60 odsto ustanova časovi traju 45 minuta.

U 722 škole ili u oko 40 odsto ustanova časovi su skraćeni na 30 minuta, što je za 11 škola manje u odnosu na jučerašnje podatke, navedeno je u saopštenju.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) prihvatili su 4. februara protokol sa vladom o poboljšanju materijalnog položaja, ali je predsednik SPRS Slobodan Brajković odmah povukao potpis i pridružio se Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije i sindikatu "Nezavisnost" u nastavku protesta.

Protokolom je predviđeno povećanje zarade za nešto više od 13 odsto do kraja godine, uz uslov da poboljšanje materijalnog položaja zavisi od realnih makroekonomskih kretanja i većeg rasta budžetskih prihoda od planiranih.

Sindikati koji su nastavili protest traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada za 18 do 20 odsto, kao i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika.

U protestu su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, sindikat "Nezavisnost' i Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji štrajkuju duže od mesec dana.


Objavljeno na sajtu kurir-info.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2016 Netmark d.o.o.