Arhiva » Vesti » Studio B 11.06.2011

Ustavni sud: "Parking servis" ne sme da kažnjava vozače

Ustavni sud Srbije ocenio je da način doplate karata za parkiranje u zoniranom parking prostoru u Beogradu nije u skladu sa Ustavom i zakonom, objavljeno je na sajtu tog suda.

Studio B subota, 11. jun 2011.

Ustavni sud Srbije ocenio je da način doplate karata za parkiranje u zoniranom parking prostoru u Beogradu nije u skladu sa Ustavom i zakonom, objavljeno je na sajtu tog suda.

Najviši sud u državi, u zaključku sa sednice od 12. maja, navodi da zastaje sa postupkom preispritvanja ustavnosti i zakonitosti Odluke o javnim parkiralištima i daje mogućnost Skupštini grada Beograda da u roku od 90 dana od prijema zaključka izmeni Odluku i usaglasi je s Ustavom i zakonom.

Skupština grada ima rok da do 8. septembra reguliše odluku o plaćanju doplatne karte na zoniranom parkingu, koja trenutno iznosi 1.870 dinara.

Inicijativu za proglašenje neustavnosti i nezakonitosti Odluke podneo je pravnik Dragan Todorić. On je naveo da su sporne dve stavke kod izdavanja i naplaćivanja doplatnih karata - tretiranje neplaćanja za parking mesto kao prekršaja i to što JKP "Parking servis" samostalno formira visinu doplatne karte i time puni svoj budžet.

Doplatna karta predstavlja kaznu, a "Parking servis" nema pravo da kažnjava.

Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, smatra podnosilac inicijative. Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka, jer je parkiranje regulisano Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, napomenuo je on.

Kaznenim odredbama iz ovog zakona nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.


Objavljeno na sajtu studiob.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ustavni sud

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.