Arhiva » Vesti » B92 06.07.2011

Svislajon otpušta 700 radnika?

Beograd -- Blokada žiro-računa kompanije Svislajon-Takovo zbog duga od 10 miliona evra izazvala je paniku među 700 radnika koji bi mogli da ostanu bez posla.

B92 sreda, 6. jul 2011.  |  Beta, Politika, Danas

Komercijalna banka je naime blokirala račun kompanije Svislajon–Takovo zbog duga od blizu milijardu dinara.

Odluka je doneta na osnovu presude Apelacionog suda u sporu koji je trajao od 2003. godine. A na taj iznos tek treba da se obračuna i kamata. Takovo nije priznavalo taj ceo iznos duga koji je napravljen pre više od 20 godina, već samo zaduženje od 2,2 miliona evra.

"Kada sam kupio kombinat, stvarnog dugovanja nije bilo, već fiktivnog nastalog iz fiktivnih ugovora koje je zaključivalo bivše rukovodstvo. U najboljem slučaju, moglo bi se priznati 2,2 miliona evra duga. Zato ovo smatram političkom presudom sa ciljem da se „ubije” jedna uspešna kompanija. U jeku sezone smo sprečeni da nabavimo sirovine za proizvodnju, da državi plaćamo porez, a oko 700 radnika bi moglo ostati bez posla ", reagovao je predsednik Svislajon –Takova Rodoljub Drašković na blokadu računa.

Sindikat traži intervenciju Vlade

Opštinsko veće Samostalnog sindikata u Gornjem Milanovcu traži hitnu intervenciju Vlade Srbije, posle vesti da je Komercijalna banka blokirala račun kompanije Svislajon Takovo za oko 10 miliona evra, po presudi Apelacionog suda. "Ne treba zaboraviti da su u privatizaciji PIK-a Takovo 2003. godine, kada je u njemu bilo zaposleno oko 3.500 radnika, na razne načine u tome učestvovali i neki istaknuti članovi današnje vlade. Tako je, na primer, sadašnji potpredsednik Božidar Đelić bio na čelu Upravnog odbora kombinata", izjavio je predsednik Opstinskog veća Samostalnog sindikata u Gornjem Milanovcu Rade Maksimović.

Komercijalna banka je međutim, nekoliko godina posle privatizacije Takova, pokušavala sa novim vlasnikom, Rodoljubom Draškovićem, da sačini dogovor o načinu otplate zatečenog duga iz 90-ih, ali on nije prihvatio ni jedan od predloženih modela, nezvanično saznaje Danas.

U jednom trenutku ponuđeno je šest varijanti koje su omogućavale reprogram u periodu između tri i pet godina, ali je Drašković insistirao na tvrdnji da je obaveza nastala iz fiktivnog posla i da je regulisana ugovorom koji je štetan za Takovo.

I u Takovu zaposleni kažu da je sporan posao, iza kojega je, navodno stajala Državna bezbednost, 1995. godine sklopio bivši direktor koji je istovremeno bio i član Upravnog odbora Komercijalne banke, a novi vlasnik je to okvalifikovao kao kriminal i sam je predložio da se problem reši na sudu.

Predsednik Opštinskog veća Samostalnih sindikata Gornjeg Milanovca Rade Maksimović je izjavio da bi stečaj "Takova" bio katastrofa za Srbiju, jer je u pitanju jedan od najvećih proizvodjača hrane.

Od 2003. godine, od kada je "Takovo" privatizovano, bez posla je ostalo više od 3.000 radnika te kompanije. U "Takovu", prema rečima Maksimovića, sada ima 900 zaposlenih, a otpuštanje 700 radnika značilo bi da ostaju samo portiri i da se gasi proizvodnja u fabrici.

Rodoljub Drašković izjavio je za Politiku i da je Svislajon ponudio Komercijalnoj banci da iznos duga po presudi bude konvertovan u kredit sve do završetka spora pred Vrhovnim kasacionim sudom i, eventualno, pred međunarodnim sudovima.

"Druga solucija je da holding Svislajon od Komercijalne banke otkupi dugovanje kompanije Takovo i, na taj način, rešimo spor za sva vremena. Očekujemo odgovor u narednih sedam dana, a nadam se da će druga strana imati sluha za ponuđena rešenja", tvrdi Drašković.

Drašković je, pri tome, istakao da je prihvatanje jednog od dva ponuđena rešenja u interesu ne samo kompanije i njenih 700 zaposlenih (u trenutku privatizacije bilo ih je više od tri hiljade), već i brojnih proizvođača voća i povrća, u interesu više od 70 preduzeća sa kojima Takovo posluje, najzad i u interesu privrede Republike Srbije.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Radnici Takova ne treba da brinu

Danas sreda, 6. jul 2011.

Strah od stečaja Takova

Beta sreda, 6. jul 2011.

Dugovi zagorčali eurokrem

Politika sreda, 6. jul 2011.

Ključne reči

Komercijalna banka Kamate

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.