Arhiva » Vesti » B92 06.07.2011

"Tilva Roš" pobednik 40. SOFEST-a

Svečanom dodelom nagrada u utorak uveče završen je jubilarni 40. SOFEST. "Tilva Roš" reditelja Nikole Ležaića dobitnik je velike statuete SOFEST i novčanog iznosa od 800.000 din za najbolji film Festivala.

B92 sreda, 6. jul 2011.  |  PR

Nagrada je dodeljena producentskoj kući Kiselo dete. Prvu nagradu žiri je obrazložio rečima "Izvanredno je upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom."

Festival je proglasila zatvorenim predsednica žirija, glumica Svetlana Bojković, koja se zahvalila sopotskoj publici i poželela da kao i ovogodišnji, i sledeći Festival ima još više filmova nego prethodni.

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 400.000 DIN, dobio je Oleg Novković za film "Beli, beli svet". "Njegov suvereni rediteljski postupak pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji."

Nagradu za najbolji scenario, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobili su Miloš Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković za film "Kako su me ukrali nemci".

Nagradu za najbolju mušku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobio je Uliks Fehmiu za ulogu u filmu "Beli, beli svet".

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 200.000 DIN, dobila je Jasna Đuričić za ulogu u filmu "Beli, beli svet".

Nezvanična nagrada Festivala, udruženja filmskih novinara i kritičara FIPRESCI Srbija, dodeljena je filmu NEPRIJATELJ reditelja Dejana Zečevića

Spisak svih nagrađenih na 40. SOFEST-u pogledajte ovde.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Tilva Roš" pobednik Sofesta

Vesti online sreda, 6. jul 2011.

"Tilva Roš" pobednik Sofesta Video

Blic sreda, 6. jul 2011.

"Tilva Roš" pobednik Sofesta

e-Novine sreda, 6. jul 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.