Arhiva » Vesti » Blic 06.07.2011

"Tilva Roš" pobednik Sofesta Video

Pobednik 40. Sofesta je film "Tilva Roš" reditelja Nikole Ležaića, čijem je producentu - kompaniji "Kiselo dete" pripala Velika statueta Sofest za najbolji film festivala, uz novčani iznos od 800.000 dinara.

Blic sreda, 6. jul 2011.  |  Tanjug

Nagradu za režiju dobio je Oleg Novković, za glumu Jasna Đuričić i Uliks Fehmiu - svo troje za "Beli, beli svet", za scenario Miša Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković ("Kako su me ukrali Nemci"), a dodeljena su i priznanja žirija u još pet novih kategorija.

Žiri

O nagradama je odlučio žiri čija je predsednica glumica Svetlana Bojković, a članovi direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Predrag Velinović, scenograf Aleksandar Denić i filmski kritičar iz Zagreba Nenad Polimac.

Nagrada publike pripala je trilogiji "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada, sinoć je u Centru za kulturu Sopot završen festival na kojem je od 1. jula u konkurenciji prikazano 13 domaćih filmova.

Nagrada za "Tilvu Roš" dodeljena je uz obrazloženje da je to "izvanredno upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom".

Novković je dobio statuetu Sofest za "suvereni rediteljski postupak koji pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji".

Za scenario filma "Kako su me ukrali Nemci" žiri je ocenio da "Drugi svetski rat u Srbiji nikad nije prikazan iz ovako originalnog rakursa".

Fehmiu je nagrađen za najbolju mušku ulogu jer je "snažno dočarao lik koji u završnici poseduje nepatvoreni patos junaka grčke tragedije", a Đuričićeva za najbolju žensku ulogu jer "njena interpretacija žene koja je spremna na sve kako bi zaštitila one koje voli odiše surovom, nesvakidašnjom glumačkom snagom".

Nagrada za Isidoru Žebeljan

Nove kategorije

U novouvedenim kategorijama nagrađeni su scenograf Nemanja Petrović koji je u filmu "Montevideo Bog te video" ostvario "raskošnu evokaciju epohe kakva se retko vidja u srpskoj kinematografiji", snimatelj Dušan Joksimović čiji se vizuelni prosede u filmu "Neprijatelj" odlikuje "jedinstvenim koloritom i daje priči filma novu dimenziju" i montažer Marko Glušac ("Neprijatelj") čiji je "rad sjajno i vrlo funkcionalno odredio ritam i pojačao dramski naboj filma" .

Statuete Sofest dobile su i kostimografkinja Irena Marjanov koja je u filmu "Beli beli svet" pokazala "posebnu kreativnost u oslikavanju karaktera načinom na koji se likovi oblače" i kompozitorka Isidora Žebeljan za film "Kako su me ukrali Nemci" jer njena "vrlo intimistička partitura jedinstveno i dramatično podvlači osećaj izgubljenosti junaka filma".

Odluke stručnog žirija o najboljem filmu, kao i u kategorijama režija, scenario, kamera, scenografija i kostim donete su većinom glasova, a o najboljoj glumi, montaži i muzici jednoglasno. Sva ova priznanja uz statuete Sofest nose i novčani deo, u rasponu od 100.000 do 800.000 dinara.

Žiri publike dodelio je Samardžićevoj trilogiji svoju nagradu za najbolji film, koju čine statueta "Sloboda" i novčani iznos od 200.000 dinara.

"Miris kiše na Balkanu", kako je obrazložio žiri publike, "na dirljiv način uz vrsno filmsko umeće prikazuje put lične sreće junaka i ostavlja snažan emocionalni utisak na gledaoca".

"Trilogija na humani način prikazuje sudbinu porodice u različitim istorijskim periodima, dobrim i teškim vremenima kao i ljubav koja prihvata dijalog civilizacije i ličnu sreću nasuprot verskim ograničenjima i otporu sredine", navodi se u obrazloženju.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Tilva Roš" pobednik Sofesta

Vesti online sreda, 6. jul 2011.

"Tilva Roš" pobednik 40. SOFEST-a

B92 sreda, 6. jul 2011.

"Tilva Roš" pobednik Sofesta

e-Novine sreda, 6. jul 2011.

Ključne reči

Radoslav Zelenović

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.