Arhiva » Vesti » Glas Amerike 06.07.2011

Tadić: Podrška integritetu BiH

Glas Amerike sreda, 6. jul 2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Sarajevu da Srbija želi da razvija najbliže, prijateljske odnose sa BiH koji bi bili na najvišem kvalitativnom nivou. Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, Tadić je rekao da su "Srbija i BiH prirodno povezane zemlje kao i narodi", ali i da postoje brojna nerešena bilateralna pitanja koja treba da se što pre reše kako bi se ubrzao zajednički put ka EU.

Članovi Predsedništva BiH dočekali su predsednika Srbije uz najviše državničke i vojne počasti - intoniranje himni dve države i smotru garde.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa članovima predsedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izbetbegovićem i Željkom Komšićem, Tadić je poručio da je principijelna politika Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i svake druge zemlje članice Ujedinjenih Nacija i da "nikada neće preći 'crvenu liniju' mešanja u unutrašnje stvari susednih, suverenih država, priznatih u UN".

"Srbija je garant Dejtonskog sporazum ali to ne znači da polaže pravo na mešanje u unutrašnje stvari u BiH" - istakao je.

Predsednik Tadić je podsetio da Srbija ima dobru saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio nadu da će uskoro biti uhapšen i poslednji haški begunac Goran Hadžić. Ujedno je izrazio očekivanje da će i druge zemlje Zapadnog Balkana omogućiti sprovodjenje procesa u slučajevima gde postoji sumnja da su izvršeni ratni zločini.

“Što se tiče optužnica, moj predlog je da se sve još jednom analizira i da se uvidi njihova pravna osnova, ali za sve optužnice za koje se utvrdi pravna osnovanost budu i procesuirane, da pojedinci budu procesuirani bez obzira na nacionalnu pripadnost”.

Predsednik Srbije takodje je odgovarao na pitanja novinara "da li mu je važnije da bude regionalni lider ili da štiti interese srpskog naroda” i šta kaže na optužbe da je “izdajnik”. On je rekao da je ponosan kada ga neko napada što sprovodi politiku regionalne saradnje, bilo da ga napadaju navijači ili intelektualci.

“Bio bih zadovoljan ako bi me na kraju mog političkog mandata nazivali izdajnikom a da svima bude bolje, i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima”, rekao je Tadić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je sastanak u Sarajevu bio prilika da se razmene mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obe zemlje.

"Srbija i BiH su važne za stabilnost zapadnog Balkana, a želim da kažem da su ove dve zemlje važne i za stabilnost EU u celini.”

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o putu dve zemlje ka EU, u čemu je trenutno Srbija ispred BiH. Razmotrena su i neka teška pitanja.

“Uvek u ovim susretima razgovaramo i o onome što opterećuje medjusobne odnose, ovog puta o granici, o pitanjima koja smo već pokrenuli u Karadjordjevu, a o kojima će se ponovo razgovarati u Hrvatskoj”, naveo je Radmanović.

On dodaje da je tema razgovora bila i ekonomska saradnja, ističući da je Srbija trenutno najveći ulagač u BiH.

Predsednik Srbije Boris Tadić takodje je danas razgovarao sa generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Hidom Biščevićem, ističući da će nastavak proširenja Evropske unije i borba protiv organizovanog kriminala biti glavni prioriteti predsedavanja Srbije Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi.


Objavljeno na sajtu voanews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Tadić u zvaničnoj poseti BiH

B92 sreda, 6. jul 2011.

Tadić u BiH

RTS sreda, 6. jul 2011.

Tadić: Srbija poštuje integritet BiH

Vesti online sreda, 6. jul 2011.

Komentari

06.07.2011 10:26
djordje (de)
gde god tadic daje svoje istorijske, bezalternativne itd. izjave uglavnom su protiv osnovnih srpskih drzavnih interesa, tako ce biti i u sarajevu. ne bi me cudilo ako zajedno sa muslimanima proklinje mladica i da neko izvinjenje u ime srskog naroda.
06.07.2011 12:08
dragan (nl)
kako se ZEMLJACI postuju
06.07.2011 19:04
zlatko
bože, kad će ovo da prođe...
06.07.2011 19:16
Милош
Један од "корака" које тадић мора да испуни. Питање времена када ће да оде на Космет и призна независност. Чак и да га "запад" не тера на то, неко коме је отац црногорац, мајка францетић, рођен у Сарајеву, нормално да нема никакве про-србске идеје. А зна се добро штаје све против Србског народа урадио. Потребно је и време и простор да се све наброји. Није чудо што се на митинзима и спортским догађајима чује "тадићу усташо", "Спаси Србију и уби се борисе"...

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2015 Netmark d.o.o.