Arhiva » Vesti » Vrele gume 06.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

Vrele gume sreda, 6. jul 2011.

Iako je u poslednje vreme popularnost “crossovera” i mini vanova na vrhu, berline u C segmentu i dalje su nezamenjive sa sve proizvođače. Zastupljene u prošloj godini sa 32 % , od vitalnog su značaja za njihovo zdravlje, tako da ni Peugeot nije mogao dozvoliti značajniji pad prodaje svog pulena. No uzevši u obzir da je 308 znatno stariji od konkurenata (Golf 6, Megane 3, Astra, Focus, C4…), i da je još rano za smenu generacija, šta drugo preostaje nego li pristupiti više-manje ozbiljnijoj restilizaciji?

Zamišljeno učinjeno, i to po ugledu na novi 508, koji je po svemu sudeći vesnik novog dizajnerskog izražaja. Već na prvi pogled, jasno je da su linije umekšane, što ovom lavu daje znatno manje agresivan izraz lica. Agresivan da, ne i atraktivan, jer osveženi 308 i dalje privlači poglede, ukoliko ne i uzdahe! Nova je dakle svetlosna grupa, branik, maska i poklopac motora, a kako su LED diode u modi, i ovde su zastupljene u izobilju, nažalost opciono za jeftinije verzije. E sad, na vama je da presudite koliko su ove estetske korekcije uspešne. Lično, nalazim da su dobrodošle, mada je za žaljenje što je Peugeot zaboravio na zadnji deo.

Izuzmemo li jednu hromiranu lajsnu, na vratima prtljažnika, zadnjica je nezmenjena. Poznavaoci prilika reći će kako je ovo posve normalno, jer značajnije modifikacije svih postojećih karoserija, u koje se ubrajaju karavan i kupe-kabriolet, bile bi preterano komplikovane i skupe. Uprkos odličnom prijemu “petstosmice” i dobroj prodaji pojedinih modela (207, 3008 i 5008), Peugeot je i dalje finansijski osetljiv.

       

Samo kozmetički zahvati

U unutrašnjosti, ne pronalazimo ništa revolucionarno, radi se samo o suptilnim izmenama. U zavisnosti od završnog nivoa, centralna konzola je lakirana, po ugledu na CC i GTi. Na vratima (ručice) i upravljaču, primetni su umeci od metalizirane plastike, dok je ovaj sporski podrezan odozdo. Oštro oko registrovaće i novi dezen na sedištima, usput rečeno prijatno tvrdim i odlično profilisanim. Svetlo sive boje, u punoj su harmoniji sa dvobojnom komandnom tablom. Zahvaljujući njima, kao i ogromnom staklenom panoramik krovu, čitava untrašnjost deluje svetlo i elegantno.

Treba reći i da je Peugeot zamenio bivše pakete opreme (Confort, Confort Pack, Premium), koji se sada nazivaju Access, Active i Allure, dok su Feline i GTi zadržani.

       

Ono što je ostalo neizmenjeno je unutrašnji prostor i praktični aspekt, što znači da je 308 kompaktna familijarna berlina, dovoljno prostrana za četiri odrasle osobe i njihov prtljag (od 350 do 1.200 dm3). Putnicima su na raspolaganju brojne prostrane pregrade i boksovi, dok sam vozač, bez obzira na stas, lako pronalazi odgovarajuću poziciju. Vidljivost je veoma dobra, zahvaljujući velikim staklenim površinama (posebno vetrobranskom) i tankom A stubu, ali kako je veoma nagnut, visoke osobe ga lako očešaju glavom prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

Što se tiče agregata, na raspolaganju su četiri benzinske izvedbe od 98 i 200 KS (1.4/98 i 1.6 od 120/156/200 KS), kao i četiri dizela, od 92 do 163 KS. Treba istaći da je nekadašnji 2.0 HDi/136 KS, sada pojačan na 150 KS, no principijelna novost tiče se slabijeg 1.6 e-HDi, obogaćenim seriskim Stop&Start sistemom.

Apsolutno bez mane

Već godinama u bezmalo svim modelima grupacije PSA i Ford, ovaj blok sigurno nema potrebe posebno predstavljati. Ipak, ponovimo da je početkom ove godine pretrpeo više tehničkih modifikacija, zahvaljujući kojima je obrtni moment povećan na respektabilnih 285 Nm, uz par konjskih snaga više. Sasvim dovoljno da podari neophodan elan ovoj bezmalo 1.400 kg teškoj berlini, ukoliko od posla do kuće ne merite vreme štopericom. Inače, u svakodnevnoj upotrebi, zaista nije neophodno investirati 1.500 evra za snažniji 2.0 HDi/150 KS. Nekih 11 sec do 100 km/h i maksimalna brzina od 190 km/h, bez sumnje zadovoljavaju potrebe većine vozača.

U svakom slučaju nikada nije doveo u iskušenje odličnu šasiju ovog Peugeota, na kojoj se isto tako poradilo. Optimizovana je raspodela mase, i auto je olakšan za 25 kg. No kako je ogibljenje ostalo netaknuto, zadržani su dobro poznati kvaliteti, kao što su sigurno ponašanje na putu i precizno upravljanje. Uz izuzetno snažne kočnice, 308 je i dalje je prava referenca po pitanju vozne dinamike.

Naprotiv, udobnost, posebno putnika pozadi, daleko je od idealne, zadnji trap preterano “suvo” prenosi udarce odozdo. Pojedini konkurenti, kao što su novi Focus i C4, znatno su prijatniji. Na ovo treba dodati i ne preterano preciznu ručicu šestostepenog menjača i nedovoljno snažnu hidrauličnu asistenciju upravljača. Da bi se 308 uparkirao, treba imati snažne ruke.

No, ono što zaslužuje poseban pasus, svakako je spomenuti Stop&Start sistem, trenutno najperfomantniji takve vrste. Iako pionir na ovom polju (pre 6-7 godina Citroen C3 je bio prvi model sa ovim sistemom), Peugeot ga je do prošle godine potpuno ignorisao. Lansiranjem modela 508, a zatim i 308, ponuđena je usavršena verzija, i što je retkost, uz dizel agregat i sa manuelnim menjačem (postoji i sa automatskim robotizovanim). Tehnologija nazvana “Microhibride”, sa pravom nosi ovo ime, jer između ostalog dozvoljava vožnju sa ugašenim motorom, do brzine od 20 km/h.

Za razliku od konkurencije, poseduje optimizovan alternator/starter, snage 2,2 kW, koji omogućuje startovanje motora dva puta brže (0,4 sec). Motor kao da je uspavan, kada se ugasi (nije neophodno postići radnu temperaturu), ponovo se pokrene bez imalo vibracija i naprezanja, dovoljan je samo blagi pritisak na papučicu kvačila. U međuvremenu, svi potrošači nastavljaju da funkcionišu (svetla, brisači, klima…), ovoga puta zahvaljujući “e-busteru” (jedna vrsta velikog kondezatora), koji obezbeđuje neophodnu energiju sve do –5° C.

efikasan stop & start,

ekonomičan i diskretan motor,

vozna dinamika,

restilizacija

neizmenjen zadnji deo,

benzinci bez stop & start sistema,

neudobno ogibljenje pozadi

Efikasnost ovog sistema može se lako proveriti na putnom računaru, gde se u sekundu meri ukupno vreme zaustavljanja. Želite primer? Petak predveče, nepunih deset kilometara vožnje po Parizu, za šta nam je trebalo tačno 47 min.

Od toga, motor je bio zaustavljen čitavih 19 minuta, što i te kako tera na razmišljanje. Koliko li smo samo uštedeli goriva, i poštedeli okolinu nepotrebnog zagađenja? Dovoljno da se opravda njegova ugradnja, što će reći barem jedna litra u ovakvim okolnostima, odnosno do 0,5 litara u mešovitoj vožnji. Konkretno, 1.6 e-HDi troši po gradu oko 7,5 litara, što je hvale vredan podatak. Uzmemo li u obzir da smo lako uspeli sići i do 4 lit, posve je normalno što smo nakon nedelju dana vožnje očitali prosečnu potrošnju od 6,1 lit. Nivo izduvnih gasova iznosi 109 g/km CO2, tako da bez problema prolazi Euro 5 norme, i uz to, u Francuskoj stiče pravo na eko-bonus od 400 evra.

Vredi li ga kupiti?

Sa vidljivo restlizovanim licem, tehničkim poboljšanjima, ekonomičnim i prijatnim agregatom, perfektnim Stop&Start sistemom, dinamičkim kvalitetima i praktično neizmenjenom cenom, Peugeot 308 ostaje sigurna investicija.

Testirani nivo Allure, poseduje između ostalog ESP, aluminijumske naplatke od 17 cola, regulator i limiter brzine, automatsko uključivanje svetla i brisača, automatsku klimu sa dve zone podešavanja i izduvima za putnike pozadi, električno preklopive retrovizore, Bluetooth, panoramik krov od stakla, LED dnevna svetla, električne podizače stakla napred i pozadi, upravljač sa multi funkcijama obložen kožom…

Po onome što stoji na ovlašćenom sajtu, cene u Srbiji kreću se između 15.840 i 22.410 evra (u vreme pisanja, promotivna je iznosila samo 13.000 evra, za 1.4 E/98 KS), no zbog razlika u ponudi, ne možemo vam reći tačnu cenu voženog.

Naime, kod nas je završni nivo Allure rezervisan za blok od dve litre, ne i u Francuskoj. Uz 1.6 HDi S&S ide niži nivo Active, i prodaje se za 19.460 evra. Nije džaba, ali vredi, a ukoliko baš želite naslednika, ko zna kojeg broja (spominje se 301, jer 309 i 408 nisu logični), moraćete da sačekate do 2013 godine.

Jednim pogledom

Dizajn

Performanse

Funkcionalnost

Kočnice

Kvalitet

Motor

Udobnost

Menjač

Vozne osobine

Cena

Prosečna ocena: (u okviru klase)


Objavljeno na sajtu vrelegume.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Peugeot 308 Pežo 308 Pežo

©2016 Netmark d.o.o.