Arhiva » Vesti » Politika 18.07.2011

Sud u Budimpešti oslobodio Šandora Kepira

Politika ponedeljak, 18. jul 2011.  |  Tanjug

Budimpešta – Sud u Budimpešti je juče, u prvostepenom postupku, oslobodio Šandora Kepira (97), optuženog da je krajem januara 1942. godine učestvovao u zloglasnoj Novosadskoj raciji i da je, kao komandant jedne žandarmerijske patrole, kriv za smrt oko 40 osoba. Prema optužnici mađarskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je, kao kapetan mađarske žandarmerije, učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942. godine, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma. Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Samo donošenje presude je nešto kasnilo zbog toga što se Kepiro već nedelju dana nalazi u bolnici i u sud je dovezen kolima hitne pomoći, a u sudnicu je ušao u kolicima sa prikačenim stalkom i bocom za infuziju. Koristeći „pravo poslednje reči” Kepiro je rekao: „Nevin sam, nikada nikog nisam ubio ili pokrao, već sam samo služio svojoj domovini. U Mađarsku sam se vratio (1996. godine, iz Argentine – prim. dop), jer van nje za mene nema života”.

Bivši žandarmerijski kapetan je posle petnaestak minuta, uz saglasnost sudije Bele Varge, napustio sudnicu i vraćen je u bolnicu.

Njegove reči grupa prisutnih je pozdravila aplauzom i rečima „živeo”, pa je sudija zatražio od svih da se uzdrže od izražavanja emocija i odredio pauzu. Čitanje presude i njeno obrazloženje se odužilo, a biće nastavljeno danas.

Prema oceni sudskog veća, Kepiro nije morao da zna za pogrome koje su mađarski vojnici počinili u južnoj Bačkoj uoči same Novosadske racije. Sud je procenio da nema dovoljno dokaza za presudu, a iz nekih razloga, koji će biti detaljno obrazloženi kasnije, kao dokazni materijal, isključeni su dokumenti korišćeni prilikom suđenja (u odsustvu) Kepiru i saučesnicima 1948. godine, kada je u ponovljenom procesu Narodnog suda bio osuđen na 14 godina zatvora.

I sam tužilac je konstatovao da proces protiv Kepira spada u one u kojima nema direktnih dokaza: nema živih svedoka, već se može osloniti samo na pojedine zapise. Uprkos tome, tražio je zatvorsku kaznu za osumnjičenog.

Branilac Kepira, Žolt Zetenji, upravo u tom kontekstu je i podsetio da uvek kada je u pitanju neka dilema sud mora da donese presudu u korist optuženog. Prema njegovom mišljenju Šandor Kepiro mora da bude pušten i zbog toga što je za isto delo već jednom osuđen. To se dogodilo 1944. godine kada je dobio 10 godina zatvora, ali je tu kaznu regent Mikloš Horti nekoliko meseci kasnije poništio, što je, po rečima Zetenjija, za sadašnji proces irelevantno.

Tanjug

----------------------------------------------

Vukčević: Videćemo šta će biti od žalbe

Budimpešta – Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je juče za Fonet da je iznenađen presudom suda u Budimpešti, kojom je Šandor Kepiro oslobođen optužbe za ratni zločin, napominjući da je očekivao osuđujuću presudu, uz najavu da će mađarski tužilac podneti žalbu. Prema rečima Vukčevića, interesantno je da je Kepiro, koga su faktički uneli u sudnicu, rekao da će ostati samo da sasluša presudu i da će je zatim napustiti, što mu je odobreno, ali je, ipak, ostao, kada je čuo da je oslobođen. „U komunikaciji sam sa mađarskim tužiocem, on je najavio da će se žaliti i videćemo šta će biti povodom te žalbe”, rekao je Vukčević.

----------------------------------------------

Zurof: Uvreda za žrtve

Direktor centra Simon Vizental Efraim Zurof izjavio je juče da odluka suda u Budimpešti da bivši kapetan mađarske žandarmerije Šandor Kepiro, optužen za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma, tokom zloglasne Novosadske racije januara 1942. godine, nije kriv, predstavlja uvredu za žrtve u Novom Sadu. „To je apsolutno nečuvena odluka koja je suprotna prikupljenim dokazima”, rekao je Zurof za Tanjug.

----------------------------------------------

Oslobođen uprkos jasnim dokazima

Novi Sad – Oslobađajuća presuda Šandoru Kepiru, bivšem kapetanu Hortijeve žandarmerije, u vreme zloglasne Novosadske racije (od 21. do 23. januara 1942. godine), izazvala je ogorčenje u ovom gradu. Istoričar Aleksandar Veljić, autor knjige o ovom stravičnom ratnom zločinu, ističe da postoji precizan spisak ulica koje su bile pod direktnom nadležnošću Kepira i da su nevine žrtve identifikovane imenima i prezimenima.

– Prema odluci najviših organa fašističke Mađarske, zbog navodnog uvlačenja partizana iz Šajkaške u Novi Sad, izrađen je plan da se sprovede racija. Više instance vojne i civilne vlasti dale su do znanja žandarmerijskim i vojnim oficirima da cilj nije pretres kuća i stanova, već akcija čišćenja ljudi. I pored nedostatka pisanog naređenja o upotrebi vatrenog oružja, Šandor Kepiro je svojevoljno pristao da se uključi u pročešljavanje terena – objašnjava Veljić.

On kaže da je pokrajinska komisija (za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača), 19. juna 1947. godine, utvrdila da je Šandor Kepiro ratni zločinac, a pošto se nalazio u bekstvu, zatražena je njegova ekstradicija.

– U toj odluci je precizirano da su grupe istražnih patrola, pod komandom Kepira, sprovele raciju u prostoru od Ulice Cara Dušana duž Futoške ulice do Trga oslobođenja. Na osnovu raspoloživih dokumenata, utvrdio sam da je na tom području ubijeno 82 lica, za to on snosi i ličnu i komandnu odgovornost – navodi Veljić.

U Futoškoj ulici likvidirane su čitave porodice: industrijalaca Eugena Beka, doktora Dezidera Zemaneka, činovnika Huga Šorša, štampara Ernesta Mendelsona, babice Aranke Stojanović, veletrgovaca Julija-Đule Hajoša, gostioničara Jakoba Hirta, profesora Ljudevita Deneša, krojačice Elvire Hiršfeld i trgovkinje Riza Cilcer (Kon).

U Ulici Nikole Tesle stradale su porodice doktora Sigmunda Handlera i industrijalca Ede Vermeša, a u Mađarskoj ulici(danas Augusta Cesarca), porodice činovnika Aleksandra Vajsa, železničara Henrika Katića (Kaldor) i trgovca Šlezingera, u Carinskoj ulici(Vase Pelagića), porodice trgovačkog putnika Bele Vajs i sajdžije Aladar Klajna, u Dudarskoj ulica (Doža Đerđa), porodica pekara Lazara Ljubojeva, u Primorskoj, porodica prevoznika Šalamon Goldštajna, u Ljubljanskoj, porodica Ladislava–Lasla Špicera...

Aleksandar Veljić naglašava da spisak ubijenih u „novosadskoj raciji” nije konačan. U toku su dalja istraživanja o „čišćenju terena” pod komandom Šandora Kepira, koga je mađarski sud na ogromno iznenađenje oslobodio odgovornosti.

M. Mijušković

objavljeno: 19.07.2011


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Presuda Kepiru: Nije još gotovo

Radio 021 ponedeljak, 18. jul 2011.

Sud: Šandor Kepiro nije kriv

B92 ponedeljak, 18. jul 2011.

Nezadovoljstvo zbog presude Kepiru

B92 ponedeljak, 18. jul 2011.

Šandor Kepiro oslobođen

Večernje novosti ponedeljak, 18. jul 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.