Arhiva » Vesti » Novi magazin 17.09.2011

Žestoka odbrana Gadafijevih snaga

Snage lojalne Moameru Gadafiju u Sirtu i Bani Validu uspešno odbijaju napade boraca libijskih novih vlasti, koji su bili primorani da se povuku u planinske oblasti.

Novi magazin subota, 17. septembar 2011.  |  Tanjug/Novi magazin

Žestok otpor koji pružaju Gadafijeve snage pokazuje da su dobro naoružani i da ih libijske nove vlasti neće tako lako slomiti, ocenila je agencija AP.

Takva situacija, takođe, pokreće strahovanja da bi Libija mogla da se suoči sa dugotrajnim sukobima, kao što je to bio slučaj sa Irakom i Avganistanom.

Kolone libijskih pobunjenika i vozila povukle su se noćas iz Bani Valida, 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, posle višečasovne borbe. Prema rečima lekara iz bolnice u obližnjom mestu Višhtata, najmanje šest pobunjenika je ubijeno, a 50 ranjeno.

Iz lokalne radio stanice u Bani Validu građani se pozivaju da pruže otpor, a pobunjenici se nazivaju "izdajnicima koji ne poštuju islamske vrednosti".

"Ovi revolucionari se bore da bi stalno pili i drogirali se, da bi bili kao Zapad. Mi smo tradicionalno plemensko društvo koja odbacuje takve stvari", poručio je voditelj radio programa.

Vojni portparol libijske prelazne vlade Ahmed Omar Bani je odbacio te optužbe, ističući da je jedini cilj njihovih snaga da oslobode narod.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Ben Rods izjavio je noćas da SAD ne raspolažu informacijama da je Gadafi napustio Libiju, ali i da je nejasno gde se on tačno nalazi.

Iako Gadafi nije uhapšen, SAD su uverene da je njegov režim srušen, dodao je Rods.

Kako se očekuje, američki predsednik Barak Obama će se sledeće sedmice sastati sa liderom libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafom Abdelom Džalilom u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN.

Savet bezbednosti UN sinoć je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ublažavaju ekonomske i vojne sankcije Libiji, i uspostavlja misija UN koja treba da pomogne prelaznoj vladi.

Rezolucija je doneta samo nekoliko sati nakon što je generalna skupština UN izglasala da mesto u UN dobije Nacionalni prelazni savet Libije, čime je i formalno okončano priznavanje vlade Moamera Gadafija.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Gadafi i dalje komanduje

RTS subota, 17. septembar 2011.

Otpor Gadafijevih trupa

B92 subota, 17. septembar 2011.

Libija: U napadima NATO-a 354 žrtve

B92 subota, 17. septembar 2011.

Ne daju se Gadafijevi

Mondo subota, 17. septembar 2011.

U bombardovanju Sirta poginulo 354 ljudi

Vesti online subota, 17. septembar 2011.

Nato pobio 354 civila, Gadafi nadgleda otpor

Kurir subota, 17. septembar 2011.

Ključne reči

Gadafi Libija Irak

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.