Arhiva » Vesti » B92 23.09.2011

Srpske "brze pruge" ispod 60 na sat

Beograd -- Javno preduzeće Železnice Srbije povećalo je od prošle godine broj deonica na kojima vozovi idu sporije od 60 kilometara na čas sa 300 na čak 400.

B92 petak, 23. septembar 2011.  |  B92, Blic

Time je dužina pruga na kojima je uvedena takozvana lagana vožnja porastao na oko 700 kilometara, piše Blic.

Nedovoljno ulaganje u održavanje pruga kroz našu zemlju dovelo je do pogoršanja stanja železničke infrastrukture. Kako često navode u Železnicama Srbije, novca za rekonstrukciju železničke infrastrukture nema, pa građani mogu da računaju samo na veća kašnjenja.

Zbog pomenutih laganih vožnji, vozovi na značajnom delu srpskih pruga saobraćaju brzinom manjom od 60 kilometara na čas, što je nedopustivo. Lagane vožnje se na prugama uvode iz bezbednosnih razloga jer se tako smanjuje brzina vozova na dotrajaloj infrastrukturi, koja godinama nije sanirana.

Najteže na pruzi Beograd-Bar

Čini se da je najteža situacija na barskoj pruzi, u koju nije ozbiljno ulagano od izgradnje 1973. godine. Železnice su tako bile prinuđene da na pruzi Beograd-Vrbnica na tridesetak mesta uvedu lagane vožnje i brzinu vozova smanje znatno ispod projektovanih. Kada je o održavanju barske pruge kroz Srbiju reč, srpske železnice su u 2009. godini utrošile oko 65,5 miliona dinara. Ta sredstva izdvojena su za održavanje pruge i objekata, elektrotehničkih, telekomunikacionih, informatičkih i signalno-sigurnosnih postrojenja. Za ovu godinu obezbeđeno je oko 126 miliona dinara za održavanje pruge Beograd-Bar.

Kako zapravo izgleda jedna od tih laganih vožnji objašnjava jedan od mašinovođa Železnica Srbije. "Kada se krene od Glavne železničke stanice u Beogradu do Sajma, za taj put vam je potrebno oko 10 minuta, a zatim još 20 minuta do Hipodroma. Do Topčidera je potrebno još 10 minuta, a do putničke stanice u Topčideru pola sata", ističe on.

On dodaje da je problem i što je dobrom delu pragova na prugama istekao rok, pa se dešava da je na pojedinim mestima potrebno čak 45 minuta samo za 2,5 kilometara puta.

"Obično biva da voziš malo brže, pa onda ide lagana vožnja, sve je iseckano. Čak i tamo gde je brže ne može da se ide predviđenom brzinom jer moramo da kočimo da ne bismo većom brzinom od predviđene ušli u laganu vožnju. Uvođenje lagane vožnje ume da traje po godinu, dve ili tri, dok u Hrvatskoj takvo stanje može da potraje svega nedelju ili dve", priča ovaj mašinovođa.

Procenjeno je da je samo za sanaciju dotrajalih deonica potrebno više od 150 miliona evra. I dok broj takozvanih laganih vožnji konstatno raste, Železnice kao glavni razlog lošeg stanja pruga navode nedostatak novca. Ipak, činjenica je da železnička infrastruktura propada i zbog nedostatka projekata, tvrde upućeni.

Za to vreme ispaštaju građani, koji do željenih destinacija putuju mnogo duže nego što bi trebalo. Broj mesta gde vozovi značajno usporavaju je iz godine u godinu sve veći. Tako su lane u ovo vreme zbog lošeg tehničkog stanja pruga i nedostataka na infrastrukturnim kapacitetima na oko 300 mesta postojale lagane vožnje u dužini od 594,19 kilometara, što je tada već bilo oko 18 odsto pruga koje su u eksploataciji, odnosno oko jedne petine.

Takođe, treba reći da lagane vožnje obesmišljavaju i nabavku novih vozova koji bi trebalo da doprinesu bržem dolasku na željene destinacije.

Inače, nedavno je u Srbiju stigao prvi od 12 ruskih vozova koji bi, prema obećanjima, trebalo da se srpskim prugama kreće brzinom do 120 kilometara na čas. Pogledajte kako je izgledao doček prvog novog voza u Srbiji u poslednjih trideset godina.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Železnice Srbije

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.