Arhiva » Vesti » Mondo 05.10.2011

Vojni aerodrom Lađevci obukao "civilku"

Prvi civilni avion sleteo je danas na aerodrom Lađevci kod Kraljeva, čime je ovaj vojni aerodrom počeo da se pretvara u mešoviti vojno-civilni aerodrom pod imenom "Morava".

Mondo sreda, 5. oktobar 2011.  |  Tanjug

Foto: Tanjug

Među putnicima na tridesetominutnom civilnom letu bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će funkcionisanje aerodroma Morava i za vojne i za civilne potrebe predstavljati veliku stvar u privrednom smislu ne samo za Kraljevo, već i za čitav region.

"Ovo je veoma dobro za Kraljevo, ali i za ceo region da stanovništvo dobije svoj aerodrom. Time će biti omogućene i nove investicije, jer će investitori sada imati više hrabrosti da ulažu", rekao je Tadić posle obilaska aerodroma Morava kod Kraljeva.

Sletanju prvog civilnog aviona na aerodrom "Morava" prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja SCG Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović.

Vlada Srbije je tokom avgusta 2010. godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Ministar Šutanovac je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika.

Prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni, kapaciteta do 60 putnika.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra.

Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni.

U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgrađena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni radovi na uređenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letilice i sletanje pod svim uslovima.

Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodormu "Morava" zaposlenje će naći nešto više od 50 građana, a kada bude završena druga faza i više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.

(Tanjug)


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Prvi civilni avion sleteo na aerodrom Morava

Kurir sreda, 5. oktobar 2011.

Tadić obišao obnovljeno Kraljevo

Pravda sreda, 5. oktobar 2011.

Predsednik Tadić u poseti Kraljevu (video)

Dnevnik sreda, 5. oktobar 2011.

Na "Moravu" sleteo avion, sleteo i Tadić

Vesti online sreda, 5. oktobar 2011.

Tadić prvi putnik na Moravi (FOTO)

B92 sreda, 5. oktobar 2011.

Prvi let za Kraljevo

RTS sreda, 5. oktobar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.