Arhiva » Vesti » Arte 01.11.2011

Goran Đukić Gorski, strip i ilustracija

Udruženje stripskih umetnika Srbije – ciklus samostalnih izložbi: Goran Đukić Gorski, strip i ilustracija, SKC od 2. - 12. novembra. Komesar izložbe: Svetozar Obradović, saradnik na izložbi: Zoran Stefanović

Arte utorak, 1. novembar 2011.

Goran Đukić Gorski (Sarajevo, 1956) naučio je da čita pre no što je krenuo u školu zahvaljujući stripovima objavljenim u Kekecu i Malim novinama. Ubrzo se seli u Vojvodinu s porodicom, a 1970. godine se skrasio u Novom Sadu, tamo gde treba da bude svako ko će se u budućnosti baviti stripom. Ovaj nesuđeni ekonomista ne zna kada je zapravo odlučio da crta, a ne samo da čita, stripove. No, izgleda da su u tome imali odlučujuću ulogu njegovi savetodavci, kolege i prijatelji: Svetozar Obradović, Branislav Kerac, Sibin Slavković i mnogi drugi.

Prvi strip „Osvetnici“, po scenariju Obradovića, s kojim će kasnije najviše sarađivati, objavio je tek 1984. u Spunk Novostima. Zanimljivo je da je taj strip odmah objavljen i u nemačkoj reviji Schwere Metall. Ubrzo je započela i saradnja sa izdavačkom kućom „Dnevnik“, gde je radio na licencnom stripu „Bufalo Bil“. Rad na istorijskom stripu „Balada o Slovenima“ objavljenom 1987. Godine u Val stripu prestao je sa gašenjem te edicije. Objavljuje stripove i u izdavačkoj kući „Dečje novine“ gde je u Gigantu i Hororu objavio stripove „Legija besmrtnih“ i „Veliki i mali“. Rad nije ostao nezapažen i dobija ponudu od „Marketprinta“ da radi na „Tarzanu“. Ponuda je prihvaćena i Đukić je uradio više od 10 epizoda ovog popularnog junaka. Dolazi do saradnje sa izdavačima iz inostranstva. U ranim devedesetim realizovao je dvadesetak horora i magijskih stripova za nemačkog izdavača „Bastei Verlag“. Iste epizode su objavljene i u skandinavskim zemljama, najviše u Norveškoj. Usledila je saradnja sa izdavačima iz SAD, pre svega sa firmom „Malibu Comics“ iz San Dijega. Pod pseudonimom George Dove radi serijale o superherojima: „Prototype“, „The Solution“ i „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“. Za izdavačku kuću „Dark Horse“ uradio je epizodu stripa „Ghost“. Imao je zanimljivu saradnju sa firmom koja se bavila prezentacijom filmskih projekata „Platinum Studios LLC“. Pored dugačkog niza projekata najzanimljiviji je „Cowboys and Aliens“ koji je otkupila producentska kuća Stivena Spilberga „DreamWorks“.

U poslednje vreme Goran Đukić se usredsredio na ilustracije vezane za srpsku istoriju i kao takav postao je jedan od ključnih ilustratora Politikinog zabavnika“! Takođe, postao je i ilustrator knjiga vezanih za istoriju naših naroda! Povratak stripu planira za proleće 2012. godine!

Svetozar Obradović, scenarista i publicista, član Upravnog odbora Udruženja stripskih umetnika Srbije

objavljeno01.11.2011.


Objavljeno na sajtu arte.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vojvodina Sarajevo Novi Sad SKC

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.