Arhiva » Vesti » Blic 07.11.2011

Za namerni stečaj direktor ide u zatvor

Namerno odvođenje firme u stečaj biće novo krivično delo za koje će se izricati i zatvorska kazna i oduzimati imovina, otkriva za „Blic” Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i predsednik radne grupe za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika Srbije (KZ).

Blic ponedeljak, 7. novembar 2011.  |  Momir Ilić

- Namerno teranje firme u stečaj je u Srbiji postalo masovna pojava. Na taj način se izbegavaju obaveze prema državi, drugim privrednim subjektima i zaposlenima, koji najčešće ostaju ne samo bez plata, već i bez uplaćenih doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje. Ukupan broj sudskih predmeta koji ne mogu da se izvrše zato što je neko preduzeće otišlo u stečaj veći je od broja svih drugih izvršnih presuda u Srbiji. Takvih slučajeva je najmanje 500.000. Za ovo novo krivično delo kazna će najverovatnije iznositi od šest meseci do pet godina zatvora. Ali ovde je važno da se budućim učiniocima ovog krivičnog dela pošalje poruka da će zatvorsku kaznu pratiti i imovinska sankcija, odnosno oduzimanje imovine - kaže Homen.

Radna grupa za izmenu i dopunu KZ-a upravo radi na pronalaženju modaliteta za oduzimanje imovine kako bi se nadoknadila šteta prouzrokovana namernim stečajem.

- Pod udarom ovih sankcija naći će se službeno lice koje firmu namerno tera u stečaj ili lice koje registrovanjem nove firme na prevaran način izbegava plaćanje obaveza prema drugim privrednim subjektima, državi ili zaposlenima - iznosi Homen.

Kleveta u parnici

Radna grupa smatra da iz Krivičnog zakonika treba izbaciti uvredu i klevetu, odnosno da bi one trebalo da budu predmet parničnog, a ne krivičnog postupka. Prema sadašnjem zakonskom rešenju, kleveta je jedno od retkih krivičnih dela kod kojih je teret dokazivanja na tuženom. Tokom postupka on treba da dokaže da nije oklevetao tužioca. Za klevetu KZ predviđa novčanu kaznu.

- Brisanje klevete i uvrede iz Krivičnog zakonika od izuzetne je važnosti za novinare i medije koji su izloženi čestim tužbama i kaznama koje ugrožavaju njihov opstanak - smatra Homen.

Namerni stečaj je samo jedno od novih krivičnih dela iz oblasti takozvanog ekonomskog kriminala, na koje će takođe biti proširena imovinska sankcija. U ovom korpusu trebalo bi da se nađe i izdavanje menica bez pokrića.

Izmene i dopune KZ, koje bi trebalo da predstavljaju neku vrstu mini-reforme krivičnog zakonodavstva, biće obimne i obuhvatiće još nekoliko oblasti.

- Radna grupa radi i na uvođenju novih koruptivnih krivičnih dela i izmenama i jasnijem definisanju postojećih. Osnovna ideja je da se, pored pooštravanja kazne, iz našeg zakonodavstva izbace prevaziđena krivična dela, kao na primer zloupotreba službenog položaja, i zamene drugim adekvatnim. Ona moraju da budu međunarodno prepoznatljiva, odnosno u skladu s međunarodnim konvencijama koje se tiču borbe protiv korupcije - objašnjava Homen.

Državni sekretar dodaje da će uz postojeće u krivični zakonik Srbije ući još sedam do osam novih koruptivnih krivičnih dela. Gotovo za sva ova dela će biti podignut nivo kazni koje bi trebalo da se kreću od dve do 12 godina zatvora.

- Na predlog zaštitnika građana radna grupa radi i na pooštravanju kazni i uvođenju novih krivičnih dela radi dodatne zaštite ljudskih prava onih grupa koje su podložne diskriminaciji. Izmenjen i dopunjen KZ parlament bi trebalo da usvoji do aprila naredne godine - kaže Homen.

Izmene zakona

500.000 je ukupan broj sudskih predmeta koji ne mogu da se izvrše zato što je neko preduzeće otišlo u stečaj za ovo novo krivično delo kazna će najverovatnije iznositi od šest meseci do pet godina zatvora u krivični zakonik Srbije ući će još sedam do osam novih koruptivnih krivičnih dela gotovo za sva ova dela će biti podignut nivo kazni koje bi trebalo da se kreću od dve do 12 godina zatvora

U oktobru 586 novih firmi u stečaju

U Srbiji je na kraju oktobra 586 firmi ispunilo uslove za pokretanje stečaja zbog neprekidne blokade računa u trajanju od dve godine, objavila je Narodna banka Srbije Prema podacima objavljenim na sajtu NBS (www.nbs.rs), među kompanijama sa dvogodišnjom blokadom računa su „Uljarice agrar” iz Beograda, „Potisje agrar” iz Novog Bečeja, „Teliks” iz Niša, „Koming” iz Valjeva, „Ivković kompani” iz Kragujevca, „Preporod” iz Sevojna, „Anem petrol” iz Novog Pazara, „Foreks” iz Čačka, „Severni Banat” iz Kikinde, Pokret “Moja Srbija” iz Beograda. Na kraju septembra u blokadi dužnoj od dve godine bilo je 429 firmi


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Za forsiranje stečaja zatvor i plenidba

Mondo ponedeljak, 7. novembar 2011.

Odvođenje firme u stečaj novo krivično delo

Vesti online ponedeljak, 7. novembar 2011.

Homen: Odvođenje firme u stečaj novo krivično delo

Dnevnik ponedeljak, 7. novembar 2011.

Homen: Odvođenje firme u stečaj krivično delo

Kurir ponedeljak, 7. novembar 2011.

Homen: Stečaj je novo krivično delo

B92 ponedeljak, 7. novembar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.