Arhiva » Vesti » Vesti online 07.11.2011

UN: Nasilje pokrenula akcija ROSU

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorio je, u novom izveštaju Savetu bezbednosti, da je tokom poslednja tri meseca na Kosovu i Metohiji zabeležen 151 incident, od čega se 38 dogodilo severno od reke Ibar.

Vesti online ponedeljak, 7. novembar 2011.  |  RTS

Novi ciklus nasilja je, kako je ocenio prvi čovek svetske organizacije, pokrenula akcija kosovskih specijalaca ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje 25. jula, posle čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance.

Od 151 incidenta, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, u 63 slučaja naneta je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi.

"Razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu... Mišljenja sam da, dok god problemi poput Kapija 1 i 31 ostanu nerešeni i dok god se pitanja vezana za vladavinu prava mešaju sa statusnim pitanjima, na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja", navodi se u izveštaju u koji je RTS imao uvid.

On je, takođe, naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu, kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".

Navodeći sled događaja koji su prethodili ovoj akciji, generalni sekretar UN je naveo da je Srbija, na sastanku u Briselu 2. septembra, pistala da prizna pečate kosovske carine, kao i da su kosovske vlasti, odmah posle toga, najavile da će uspostaviti punu carinsku kontrolu nad Brnjakom i Jarinjem.

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki-mun.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

UN: Pogoršanje situacije na Kosovu

B92 ponedeljak, 7. novembar 2011.

Ban: Pogoršana bezbednost na Kosovu

Večernje novosti ponedeljak, 7. novembar 2011.

UN: Loši dani na severu Kosova

RTS ponedeljak, 7. novembar 2011.

Pogoršanje bezbednosti na Kosovu zabrinjava UN

Dnevnik ponedeljak, 7. novembar 2011.

Ban zabrinut zbog pogoršanja bezbednosti na Kosovu

Politika ponedeljak, 7. novembar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.