Arhiva » Vesti » Dnevnik 22.11.2011

Raspetljana i "Kaćka petlja"

Na autoputu E-75 u zoni obilaznice Novog Sada nakon petomesečne rekonstrukcije puštena je u saobraćaj petlja „Zrenjanin", ili kako je još zovu, "Kaćka petlja". U JP "Putevi Srbije" kažu da je time trajno izmenjen režim saobraćaja jer deonica autoputa

Dnevnik utorak, 22. novembar 2011.

u zoni Novog Sada postaje tranzitna saobraćajnica ka graničnom prelazu Horgoš, a saobraćaj ka Novom Sadu i iz grada odvijaće se preko novoizgrađenih servisnih saobraćajnica paralelnih s autoputem.

Vozila iz pravca Beograda ka Novom Sadu isključivaće se s autoputa E-75 isključivo preko novoprojektovane naplatne rampe "Jug", na oko dva kilometra posle benzinske stanice „Lukoil" i dalje servisnom saobraćajnicom, preko petlji „Zrenjanin" ili „Temerin", ići ka Novom Sadu.

Oni koji voze iz pravca Horgoša ka Novom Sadu isključivaće se s autoputa E-75 isključivo preko servisne saobraćajnice neposredno ispred Sentandrejskog mosta i dalje preko petlji „Temerin" i „Zrenjanin" ići ka Novom Sadu. Vozila iz pravca Novog Sada ka Horgošu i Beogradu koristiće petlje „Zrenjanin" i „Temerin" i dalje servisne saobraćajnice ka uključenjima na autoput E-75.

Rukovodilac projekta izgradnje obilaznice oko Novog Sada Goran Rogulja izjavio je juče za naš list da je izgradnja "Zrenjaninske petlje" organizaciono bila težak posao jer se gradila pod saobraćajem, što je zahtevalo dodatnu opreznost i neimara i vozača.

Rogulja dodaje da su počeli i radovi na spornoj lokaciji kod "Rodića", gde su ih dosad blokirale gasovodne i naftovodne instalacije. Njihovo izmeštanje je u toku pošto je grad uspeo da se dogovori s Republikom o rešenju ovog problema koji je produžio izgradnju novosadske obilaznice, završene još u decembru 2010.

Na dve preostale neizgrađene deonice, od 400 i 700 metara, u toku su zemljani radovi, koji se odvijaju shodno vremenskim uslovima. Sagovornik veruje da će se posao završiti na proleće, ozelenjavanjem svih deset kilometara obilaznice, kao što je uz sve evropske moderne autoputeve. Završetkom radova glavni vojvođanski grad će dobiti novo lice i značajno će se rasteretiti saobraćajni Koridor 10, kojim će se nesmetano moći razviti veća brzina kretanja jer će za lokalni saobraćaj biti na raspolaganju servisne saobraćajnice, čiji se veći deo od juče već koristi.

Izgradnja novosadske obilaznice, vredna 43 miliona evra, za koju je odobren međunarodni kredit, trebalo je da se realizuje još u maju 2008. Taj rok bio je produžen do novembra, pa do jeseni 2009, onda se kao novi rok pominjala polovina jula 2010... Na tenderu su svojevremeno pobedili "Intermost" i "Energoprojekt–Niskogradnja", a odlaskom ove "Vinčijeve" kompanije iz Srbije, posao je dodeljen "Interkopu", koji su zajedno s "Energoprojektom" uspeli da izgrade dve trake autoputa i dve prateće saobraćajnice ukupne dužine oko deset kilometara i 15 mostova raspona od 15 do 110 metara.

R. Dautović

Ko promaši "Minut", promašiće i Novi Sad

Goran Rogulja apeluje na vozače da pažljivo prate saobraćajnu signalizaciju. Naime, više se neće moći, iz pravaca Beograda, na svakoj petlji ući u Novi Sad, već isključivo na onoj posle pumpe "Lukoil", prekoputa pumpe "Minut. Ako tako ne postupe, neće moći da skrenu u Novi Sad već će otići za Suboticu.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.