Arhiva » Vesti » Dnevnik 07.12.2011

Elektronski kartoni sadašnjost, recepti budućnost

Dom zdravlja „Novi Sad” je uključen u projekat „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” - DILS Ministarstva zdravlja, u okviru kojeg je Dom zdravlja ove godine dobio 100 računara, 50 štampača, 70 čitača „smart” kartica i tri bar-kod čitača.

Dnevnik sreda, 7. decembar 2011.

Oprema je namenjena organizaciji integrisanog informacionog sistema u zdravstvu. Tako su svi objekti Doma zdravlja, 14 u gradu, 14 u prigradskim naseljima i 10 ambulanti u preduzećima i školama umreženi, što čini jedan od najvećih informacionih sistema u Srbiji pošto je više od 800 kompjutera u radu, sa pratećom računarskom opremom.

U Domu zdravlja ističu da je u toku implementacija laboratorijskog informacionog sistema i da se radi na uvođenju radiološkog informacionog sistema, čime će informatizacija biti zaokružena. U zdravstvenom informacionom sistemu Doma zdravlja „Heliant” trenutno otvoreni elektronski karton ima 690.512 pacijenata. Međutim, ambulante Doma zdravlja nisu povezane sa bolnicama i apotekama „Novi Sad”.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da integracija informacionih sistema sa apotekom, bolnicom i kliničkim centrom treba da se kompletira u celoj Srbiji do 2015. godine. To znači da posle nalaza izabranog lekara, apotekar neće morati ništa da ukucava, već će imati sve podatke pacijenta iz elektronskog kartona. Lekovi će se dobijati bez pisanog recepta, uz pomoć elektronskog recepta za lekove, objasnili su u ministarstvu. U Domu zdravlja su spremni da se povežu sa ostalim zdravstvenim ustanovama kroz zajedničku mrežu, ili internetom, kao što je trenutno slučaj sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Da bi se ova veza uspostavila, potrebno je da i druge zdravstvene ustanove omoguće takvu komunikaciju.

Potpisane ugovore sa izabranim lekarima u opštoj medicini, medicini rada, pedijatriji, ginekologiji i stomatologiji, prema zadnjem izveštaju RFZO ima 253.522 građana Novog Sada. Inače, godišnje se u Domu zdravlja pregleda oko tri miliona ljudi, što je u proseku 8.000 poseta lekaru dnevno, a uz to Služba patronaže i kućnog lečenja za godinu obave 200.000 poseta.

D. Ignjić

Samo Novi Ledinci čekaju

Jedino objekat Doma zdravlja u Novim Ledincima nije umrežen sa svim ostalim ambulantama zbog tehničkih problema koje ima „Telekom Srbija” na tom području. Inače, Dom zdravlja je uradio lokalnu računarsku mrežu u ovoj ambulanti, pa se čeka da „Telekom” otkloni poteškoće i poveže ambulantu s ostalim objektima.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.