Vesti » Beta 19.12.2011

Srbija da ispuni zahteve od avgusta

Beta ponedeljak, 19. decembar 2011.

PRIŠTINA, 19. decembra 2011. (Beta) - Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je u ponedeljak u Prištini da bi Srbija za rešenje problema na severu Kosova trebalo da ispuni zahteve koje je iznela u Beogradu u avgustu i da bi i Kosovo trebalo da doprinese rešavanju tog problema.

"Jasno sam rekla šta mi želimo. Srbija bi trebalo da pronadje način za ostvarivanje slobode kretanja, pogranične saradnje i da se angažuje da na Kosovu ne bude paralelnih struktura. To smo rekli u Srbiji. Danas smo rekli i šta očekujemo od Kosova kako bi postiglo napredak", rekla je Angela Merkel posle sastanka sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Angela Merkel rekla je da bi Kosovo trebalo da doprinese mirnom rešenju sukoba na severu i istakla da u rešenje podrazumeva i otvorene granice sa Srbijom.

Ocenila je da je dalji razvoj Kosova veoma značajan da bi postalo "demokratska država u kojoj vlada zakon" i da se još odlučnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Istakla sam takodje značaj saradnje sa Euleksom, kako to ne bi ostalo samo na papiru. Premijer Tači mi je dao garancije da to neće biti tako i da su vidljivi rezultati saradnje", rekla je nemačka kancelarka.

Dodala je da je sa Tačijem razgovarala i o situaciji na severu.

"O tome sam razgovarala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi se pronašlo rešenje za normalizaciju odnosa. Zamolila sam i kosovsku stranu tome doprinose. Mislim da treba da i dalje ostanemo u kontaktu sa Srbijom i Tadićem", rekla je Angela Merkel.

(Beta, 19.12.2011)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Merkelova stigla na Kosovo

B92 ponedeljak, 19. decembar 2011.

(Ne)dostižan spisak Merkelove

B92 ponedeljak, 19. decembar 2011.

Ukidanje "paralelnih institucija"

RTS ponedeljak, 19. decembar 2011.

Merkel: Srbija da ispuni zahteve

Glas Amerike ponedeljak, 19. decembar 2011.

Merkel: Ukinuti paralelne strukture na Kosovu

Mondo ponedeljak, 19. decembar 2011.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.