Kultura » Arhiva vesti za četvrtak 12. januar 2012

Sa zadovoljstvom prihvatam ulogu Foresta Gampa srpske kulture

Vreme četvrtak, 12. januar 2012.
"Kada pročitate šta su naši skupštinski poslanici u anketama označavali kao najvažnije kulturne događaje godine koja je iza nas, jasno je da će se pre pobratimiti Kolašin i Jagodina, kao prvi gradići u kojima će se mirno i uz veliku podršku gradonačelnika održati gej parade, nego što će oni... »

Stvaraoci vs. reproduktivci

Pravda četvrtak, 12. januar 2012.
BEOGRAD – Prema proceni likovnih umetnika, među kojima je najveći broj „slobodnjaka“, i ovogodišnji konkurs za dodelu nacionalnih penzija pokazao je svoje naličje. Likovnjaci su zato odlučili da ga ne priznaju, i preduzeli korake da od Vlade Srbije zatraže njegovo poništavanje, o čemu će danas da... »

Povratak omiljenog gangstera

Pravda četvrtak, 12. januar 2012.
BEOGRAD – Jedno od najpopularnijih i najboljih svetskih ostvarenja devete umetnosti, strip „Torpedo“ posle više od jedne decenije ponovo je pred srpskim ljubiteljima „priče u slikama“. Beogradski „Sistem komiks“ objavio je prvi od ukupno tri toma integralnog izdanja španskog stripa scenariste... »

Biblioteka - lepa slika grada

RTS četvrtak, 12. januar 2012.
RTS: Biblioteka - lepa slika grada
Iako je počela sa malim fondom knjiga, Biblioteka grada Beograda danas ima zavidan fundus i kvalitetnu čitalačku publiku. Na rođendan Biblioteke grada deljene su nagrade najboljem bibliotekaru i izdavaču. Biblioteka grada Beograda proslavila je 81. rođendan. Počela je sa skromnim fondom knjiga, u... »

Nikola Džafo dobitnik „Politikine” likovne nagrade

Politika četvrtak, 12. januar 2012.
„Politikinu” nagradu za likovnu umetnost (osnovanu kao Nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar”)dobio je za 2011. godinu umetnik Nikola Džafo (Novi Sad, 1950) za izložbu „Lepus in fabula” (lepus–zec, latinski) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u februaru prošle godine. Nikola Džafo je 69.... »

"Šešir profesora Koste Vujića" u izdanju "Lagune"

RTV četvrtak, 12. januar 2012.
BEOGRAD - Izdavačka kuća "Laguna" objavila je kultni roman Milovana Vitezovića "Šešir profesora Koste Vujića" prema kome je snimljen istoimeni film Zdravka Šotre, koji će premijeru imati 1. februara u Sava centru. Vitezovićev roman je priča o profesoru nemačkog jezika Kosti Vujiću, dobroćudnom... »

Monte Karlo – jedna priča o igri

Politika četvrtak, 12. januar 2012.
Baletska premijera oko Nove godine postaje lepa tradicija u Monte Karlu, verovatno jedinstvena u svetu. Poslednjih pet večeri u godini koja je za nama, u tamošnjem forumu „Grimaldi”, igrači Baleta Monte Karla izvodili su novu predstavu „Jezero”, u koreografiji Žan-Kristofa Maja, na kombinovanu... »

Akcija Narodnog pozorišta za "Srpsku" Novu godinu

Južne vesti četvrtak, 12. januar 2012.
Predstavnici Narodnog pozorišta u Nišu će u petak, 13. januara povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, deliti prolaznicima besplatan čaj, reklamni materijal, repertoar za januar sa kalendarom za tekuću godinu. Akcija će trajati od 12h do 14h, a tako služba marketinga želi da da animira... »

I filmovi gore!

Danas četvrtak, 12. januar 2012.
Usled brzog protoka informacija i njihove površnosti, nepismenost i neznanje predstavljaju sve jači zid koji nas neumitno okružuje, pa smo otuda i navikli/oguglali na postojanje svakakvih zavera. Zamislimo sada da izvori svetske političke moći objave da je nitratna filmska traka radioaktivna i da... »

Poljska književna avangarda

Politika četvrtak, 12. januar 2012.
U Klubu knjižari galeriji „Glasnik”, predstavljena je knjiga: „Poljska književna avangarda 1917–1939” (Programi i manifesti), koju je priredila Biserka Rajčić. O ovom kapitalnom delu, na više od petsto strana, govorili su Milka Zjačić-Avramović, Gojko Tešić i Biserka Rajčić. Lepotom knjige bavio se... »

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.