Svet » Arhiva vesti za četvrtak 12. januar 2012

Nuklearna kriza sa mirisom nafte

Vreme četvrtak, 12. januar 2012.
Napetost u Persijskom zalivu. Iransko nuklearno oružje. Ratne igre zbog nafte i zašto bi sukob sa Iranom prevazišao sve do sada viđeno na Bliskom istoku. Izraz "resursno prokletstvo" je prvi upotrebio Ričard M. Auti sa Lankesterskog univerziteta 1993. godine. Auti tvrdi da se zemlje bogate... »

Uriniraju po mrtvim talibanima

Pravda četvrtak, 12. januar 2012.
VAŠINGTON – Američke vojne vlasti saopštile su da vode istragu o video-snimku koji se pojavio na internetu, gde se vidi kako četvorica marinaca uriniraju po mrtvim talibanima. Portparol Pentagona, mornarički kapetan Džon Kirbi, rekao je da takav čin smatra nečuvenim, bez obzira o kome se radi i pod... »

Bevandi potvrđen mandat predsedavajućeg Saveta ministara BiH

RTV četvrtak, 12. januar 2012.
SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas u Sarajevu imenovanje Vjekoslava Bevande za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Imenovanje Bevande je potvrđeno sa 31 poslaničkim glasom, dok su dva poslanika bila protiv i tri uzdržana. Protiv su glasala dva poslanika... »

Britanija pristaje na referendum

Pravda četvrtak, 12. januar 2012.
LONDON – Premijer Škotske Aleks Salmond rekao je juče da stanovnici te britanske pokrajine treba da utanače uslove referenduma o nezavisnosti. Salmond je najavio da će Škotska referendum o nezavisnosti održati na jesen 2014, što će, prema njegovim rečima, dati dovoljno vremena Škotima da razmisle o... »

Novi izbori u Sloveniji?

RTV četvrtak, 12. januar 2012.
LJUBLJANA - Javnost u Sloveniji uzbrukana je nakon jučerašnjeg neuobičajenog događaja u parlamentu. Najavljeni mandatar Zoran Janković nije dobio većinu za formiranje vlade, a prema rečima stručnjaka, zbog zaoštravanja odnosa levice i desnice, jedino rešenje biće novi... »

Jesu li potonule sve grčke lađe?

Dojče vele četvrtak, 12. januar 2012.
Već 20 meseci se grčki „pacijent“ nalazi na intenzivnom odeljenju. Svaka tri meseca proverava se njegovo zdravstveno stanje. Sledeći termin je naredne nedelje, a „pacijent“ je i dalje u lošem stanju. Kada eksperti takozvane „Trojke“, koju sačinjavaju Evropska komisija, Evropska centralna banka i... »

Ko je ubio iranskog naučnika?

Dojče vele četvrtak, 12. januar 2012.
Iranski naučnik, povezan sa nuklearnim programom Mostafa Ahmadi Rošan ubijen je u atentatu. Teheran za to optužuje Izrael koji za sada žuti. SAD tvrde da sa atentatom nemaju nikakve veze. Iranska televizija prikazala je opširne snimke sa mesta atentata: olupini automobila koja se nalazi na jednom... »

Merkel ne želi da „trenira strogoću“

Dojče vele četvrtak, 12. januar 2012.
Mario Monti je nemačkoj kancelarki, kako sam kaže, objasnio u kakvom je raspoloženju italijanska duša. Angela Merkel tvrdi da ne želi da „trenira strogoću“. „Nismo se svađali, već smo jednostavno imali o mnogo toga da razgovaramo“ – tako se nemačka kancelarka izvinila mnogobrojnim novinarima koji... »

Samo laži i prevare

Dojče vele četvrtak, 12. januar 2012.
Alžirac Anvar Malek bio je jedan od oko 150 posmatrača Arapske lige u Siriji. Sada je demonstrativno napustio tu dužnost, optužujući da se i posmatrači instrumentalizuju u teroru sirijskog režima protiv stanovništva. Misija posmatrača Arapske lige bila je prekinuti nasilje i omogućiti mirno rešenje... »

Pritisak na Mađarsku iz više smerova

Dojče vele četvrtak, 12. januar 2012.
Evropska komisija pojačava pritisak na vladu Viktora Orbana. Mađarskoj preti proces zbog kršenja evropskih sporazuma, a zbog velikog deficita iz Brisela bi joj mogla biti uskraćena i finansijska pomoć. Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren ne krije da nije zadovoljan time kako se razvija... »

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.