Arhiva » Vesti » Ekapija 18.01.2012

Izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe na 65 mesta u Srbiji - Izrada poverena beogradskoj firmi "Grafocard"

Ekapija sreda, 18. januar 2012.

Završena je izrada prve memorijske kartice za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji, a korisnici od 12. januara mogu predati zahteve u čak 65 ekspozitura "Dunav osiguranja" i "Dunav auta" širom Srbije. Izdavanje memorijskih kartica će ih koštati 47 EUR i 1.500 dinara, izjavio je danas na konferenciji za medije Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je nadležna za izdavanje tih kartica.

- Izdavanje memorijskih kartica u Srbiji je među najjeftinijim u Evropi. Takođe, imamo i značajno širu mrežu ekspozitura nego mnoge zemlje – u Sloveniji i Hrvatskoj, na primer, zahtevi se podnose samo na jednom mestu. Propisano je da vreme od podnošenja zahteva, do dobijanja memorijske kartice u Srbiji bude najviše 15 dana, ali se pokazalo da to može biti urađeno i za 7 dana. Kako izdavanje bude odmicalo, ovo vreme će se skraćivati – kaže Stojadin Jovanović za "eKapiju".

Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja mogu se pronaći sve potrebne informacije u vezi sa podnošenjem zahteva, kao što su formulari zahteva, spisak potrebnih dokumenata, uputstvo za popunjavanje itd.

Naš sagovornik navodi da je do sada predato oko 150 zahteva.

Memorijske kartice za digitalne katografe proizvodi preduzeće "Grafocard" iz Beograda, sa kojim je Agencija 31. maja prošle godine potpisala ugovor. Uzorci kartica su pre dodeljivanja Sertifikata o funkcionalnosti proizvođaču, testirani u laboratorijama "Fogra" i "TUV Nord Mobilitat" u Nemačkoj.

Izdavanje memorijskih kartica obavezno je po Uredbi o vremenu odmora i upravljanja vozača motornih vozila koja obavljaju međunarodni prevoz, kao i o primeni digitalnih tahografa. Uredba se odnosi na vozače teretnih vozila ili one koji upravljaju skupom vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona, kao i na vozače autobusa koji prevoze putnike.

Početak izdavanje memorijskih kartica konačno će omogućiti da vozila drumskog saobraćaja registrovana u Srbiji od 31. decembra 2010, koja imaju ugrađen digitalni tahograf, obavljaju prevoz putnika i robe u međunarodnom saobraćaju. Zbog kašnjenja sa uspostavljanjem sistema digitalnih tahografa u Srbiji, to od 1. januara prošle godine do sada nije bilo moguće, pa su prevoznici u 2011. trpeli značajne gubitke.

Tweet

Dokumenti sa sličnom temom

Počelo izdavanje kartica za digitalne tahografe (12. 01. 2012.)U Novom Sadu održana dečja saobraćajna olimpijada (20. 10. 2011.)Od 19. septembra obavezni novi kompleti prve pomoći u vozilima - Policija kažnjava od 1. oktobra 2011. (19. 09. 2011.)Od 19. septembra 2011. obavezni novi paketi prve pomoći (07. 09. 2011.)Šta nakon oduzimanja vozačke dozvole? (29. 08. 2011.)


Objavljeno na sajtu ekapija.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.