Arhiva » Vesti » B92 23.01.2012

Rezolucija SE: Pohvale i kritike

Beograd -- Savet Evrope je pripremio rezoluciju o Srbiji u kojoj predlaže dalje nadgledanje i da treba popraviti stanje u sudstvu, medijima, borbi protiv korupcije.

B92 ponedeljak, 23. januar 2012.  |  Večernje novosti

Srbija je ispunila veliki broj obaveza iz članstva, ostvarila značajan napredak i odlučna je da nastavi put ka EU, pri čemu Parlamentarna skupština Saveta Evrope daje punu podršku vlastima, ističe se, između ostalog, u predlogu rezolucije SE, pišu "Novosti".

U istom dokumentu se naglašava i da je preporuka Evropske komisije da se zemlji dodeli status kandidata način da se veoma jasno prizna ostvareni napredak, ali se, ipak, i pored svega, predlaže da se proces praćenja ispunjenja obaveza - nastavi.

U izveštaju monitoring komisije dodaje se da je Srbija ostvarila primetan napredak, naročito u domenu regionalne saradnje i saradnje s Haškim tribunalom, uz nastavak dijaloga s Prištinom odabirom mirnih i diplomatskih sredstava za rešenje ovog problema. Komisija zato odaje priznanje Srbiji za sve što je do sada ostvareno.

Predlogom rezolucije pozdravljaju se nastavak dijaloga i do sada postignuti sporazumi i, istovremeno, najodlučnije osuđuju incidenti na severu Kosova.

Srbija je, između ostalog, pohvaljena za postignute rezultate u reformi izbornog zakona i sudskog sistema, pokretanje procesa decentralizacije i povećanje zaštite manjina. Primećeno je, međutim, da su potrebni dodatni napori u četiri domena: uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema, nezavisnosti medija, borbe protiv korupcije i borbe protiv diskriminacija. Zbog toga se predlaže da se postprijemni monitoring nastavi, a Skupština i vlasti se pozivaju da posle izbora nastave napredak u četiri navedena domena.

Podsetimo, šefovi diplomatija EU u Briselu imaju političku raspravu o napretku dijaloga između Beograda i Prištine u funkciji predstojeće odluke o kandidaturi Srbije.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Nataša Vučković potpredsednica PS SE

Mondo ponedeljak, 23. januar 2012.

SE nema ovlašćenja da vodi istragu o trgovini organima

Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.

SE ne može da vodi istragu

B92 ponedeljak, 23. januar 2012.

Izveštaj PS SE: Srbija potonula u korupciju

Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.

Savet Evrope nije nadležan za istragu

Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Izabran novi predsednik Parlamentarne skupštine

Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.