Arhiva » Vesti » B92 23.01.2012

Rezolucija SE: Pohvale i kritike

Beograd -- Savet Evrope je pripremio rezoluciju o Srbiji u kojoj predlaže dalje nadgledanje i da treba popraviti stanje u sudstvu, medijima, borbi protiv korupcije.

B92 ponedeljak, 23. januar 2012.  |  Večernje novosti

Srbija je ispunila veliki broj obaveza iz članstva, ostvarila značajan napredak i odlučna je da nastavi put ka EU, pri čemu Parlamentarna skupština Saveta Evrope daje punu podršku vlastima, ističe se, između ostalog, u predlogu rezolucije SE, pišu "Novosti".

U istom dokumentu se naglašava i da je preporuka Evropske komisije da se zemlji dodeli status kandidata način da se veoma jasno prizna ostvareni napredak, ali se, ipak, i pored svega, predlaže da se proces praćenja ispunjenja obaveza - nastavi.

U izveštaju monitoring komisije dodaje se da je Srbija ostvarila primetan napredak, naročito u domenu regionalne saradnje i saradnje s Haškim tribunalom, uz nastavak dijaloga s Prištinom odabirom mirnih i diplomatskih sredstava za rešenje ovog problema. Komisija zato odaje priznanje Srbiji za sve što je do sada ostvareno.

Predlogom rezolucije pozdravljaju se nastavak dijaloga i do sada postignuti sporazumi i, istovremeno, najodlučnije osuđuju incidenti na severu Kosova.

Srbija je, između ostalog, pohvaljena za postignute rezultate u reformi izbornog zakona i sudskog sistema, pokretanje procesa decentralizacije i povećanje zaštite manjina. Primećeno je, međutim, da su potrebni dodatni napori u četiri domena: uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema, nezavisnosti medija, borbe protiv korupcije i borbe protiv diskriminacija. Zbog toga se predlaže da se postprijemni monitoring nastavi, a Skupština i vlasti se pozivaju da posle izbora nastave napredak u četiri navedena domena.

Podsetimo, šefovi diplomatija EU u Briselu imaju političku raspravu o napretku dijaloga između Beograda i Prištine u funkciji predstojeće odluke o kandidaturi Srbije.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Povezane vesti

Nataša Vučković potpredsednica PS SE


Mondo ponedeljak, 23. januar 2012.

SE nema ovlašćenja da vodi istragu o trgovini organima


Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.

SE ne može da vodi istragu


B92 ponedeljak, 23. januar 2012.

Izveštaj PS SE: Srbija potonula u korupciju


Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.

Savet Evrope nije nadležan za istragu


Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Izabran novi predsednik Parlamentarne skupštine


Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Komentari


©2014 Netmark d.o.o.