Arhiva » Vesti » Vesti online 23.01.2012

Izveštaj PS SE: Srbija potonula u korupciju

Savet Evrope podržava integraciju Srbije u EU, Srbija je učinila znatan napredak u sprovođenju reformi, ali ostaje još toga da se učini u četiri ključne oblasti: uspostavljanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, omogućvanje nezavisnog rada medija i novinara, prestanak diskriminacije manjinskih grupa, uspešnija borba protiv korupcije čije su razmere veoma zabrinjavajuće pre svega u politici, zdravstvu i prosveti.

Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.  |  N. Jokić - Vesti

Ovo stoji u nacrtu rezolucije o Srbiji na osnovu izveštaja Davita Harutjunjana, izvestioca odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o kome će poslanici iz 47 država članica raspravljati u sredu popodne.

Izvestilac ističe da je napredak postignut naročito na planu regionalne saradnje, zatim u saradnji sa Haškim sudom i pozitivno se ocenjuje nastavak dijaloga sa Prištinom diplomatskim i političkim sredstvima.

U rezoluciji se ističe da pored političkih pritisaka na pravosuđe brinu i politički pritisci na medije. Citira se izveštaj Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije u kome se ocenjuje da zbog političkih pritisaka nijedan medij ne daje javnosti celovite i objektivne informacije, da se o nekim događajima ćuti, a o nekima izveštava selektivno i da nije jasno ko je vlasnik 18 od 30 najvećih medija u zemlji.

Izvestilac PS SE dodaje da agencije za odnose s javnošću, marketing i produkciju drže medije u finansijskoj zavisnosti i, pozivajući se na isti dokument Saveta za borbu protiv korupcije, naglašava da su te agencije uglavnom u rukama pripadnika političkih stranaka ili onih koji su im bliski.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Rezolucija SE: Pohvale i kritike

B92 ponedeljak, 23. januar 2012.

Nataša Vučković potpredsednica PS SE

Mondo ponedeljak, 23. januar 2012.

SE nema ovlašćenja da vodi istragu o trgovini organima

Vesti online ponedeljak, 23. januar 2012.

SE ne može da vodi istragu

B92 ponedeljak, 23. januar 2012.

Savet Evrope nije nadležan za istragu

Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Izabran novi predsednik Parlamentarne skupštine

Beta ponedeljak, 23. januar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.