Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.02.2012

Josipović se izvinio jevrejskim žrtvama

Predsednik Hrvatske izvinio se danas, u obraćanju Knesetu u Jerusalimu, za ulogu svoje zemlje u zločinima počinjenim nad Jevrejima

Večernje novosti sreda, 15. februar 2012.  |  Tanjug

TEL AVIV - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izvinio se danas, u obraćanju Knesetu ( izraelskom parlamentu) u Jerusalimu, za ulogu svoje zemlje u zločinima počinjenim nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

"Moramo pogledati u svoja srca i sagledati najmračniju mrlju u našoj istoriji. Ovde sam, stojim pred parlamentom jevrejske države i što je važnije ispred ljudi rođenih u Hrvatskoj i nedvosmisleno se izvinjavam i tražim oproštaj za sve preživele u holokaustu i sve žrtve", kazao je Josipović.

On je, takođe, podsetio na izjavu svog prethodnika Stjepana Mesića: "Pre nekoliko godina na mom mestu moj je prethodnik izrazio duboko žaljenje za zločine počinjene nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu u Hrvatskoj", ocenivši da je ona dala podsticaj odnosima Izraela i Hrvatske.

Hrvatski predsednik je kazao i da je odgovornost njegove zemlje da se seća holokausta i spreči slične zločine u budućnosti.

"Uvek se moramo sećati i nastavićemo da živmo zajedno sa žrtvama. To je naša odgovornost, kako bi naša deca znala šta je dobro i šta je zlo. Ja sam u potpunosti ubeđen da će amandmani o zakonu o kompenzacijama, koji će biti uskoro doneti, uključiti takođe preživele u holokaustu, pojedince, njihove naslednike ili lokalne zajednice", poručio je Josipović.

On je govorio i o budućim vezama između dve zemlje i potrebi da se postigne mir sa Palestincima.

"Dve reči kojima sam se vraćao tokom ove posete su: mir i saradnja. Mir za Izrael, mir za Palestinu", rekao je on nudeći "prijateljstvo, partnerstvo za bolju budućnost naših zemalja i naše građane".

Predsednik Kneseta Ruven Rivlin je u svom govoru istako da se "u ovim važnim danima, u kojima Hrvatska teži odlučno da osnuje demokratske i liberalne vrednosti, Hrvatska odnosi prema prošlosti hrabro", ocenivši da su veze između dve zemlje nastale kao rezultat direktnog i hrabrog pogleda u prošlost i poštenog prihvatanja prošlosti.

Dan ranije je novinar izraelskog lista "Haarec" kritikovao Josipovića zbog polaganja venca u Blajburgu u ime nacionalnog pomirenja, nakon poste Jasenovcu.

"Poseta naspram posete. Perfektna ravnoteža. On je osudio zločine fašizma i klekao u znak sećanja na žrtve komunizma. On je pokusao da podvuče liniju ispod prošlosti da izgradi budućnost", napisao je Adar Primor u članku "Hitlerovi mali brkovi" u rubrici mišljenja.

On je upozorio da zamagljivanje odnosa između krvnika i njihovih žrtava neće dovesti do pomirenja.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Josipović se izvinio jevrejskim žrtvama holokausta

Novi magazin sreda, 15. februar 2012.

Josipovićevo izvinjenje Jevrejima

RTS sreda, 15. februar 2012.

Ne smijemo zaboraviti zločine nad Židovima

e-Novine sreda, 15. februar 2012.

Josipović se izvinio za ustaške zločine

RTV sreda, 15. februar 2012.

Josipović: Izvinite za holokaust

B92 sreda, 15. februar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.