Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.02.2012

Josipović se izvinio jevrejskim žrtvama

Predsednik Hrvatske izvinio se danas, u obraćanju Knesetu u Jerusalimu, za ulogu svoje zemlje u zločinima počinjenim nad Jevrejima

Večernje novosti sreda, 15. februar 2012.  |  Tanjug

TEL AVIV - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izvinio se danas, u obraćanju Knesetu ( izraelskom parlamentu) u Jerusalimu, za ulogu svoje zemlje u zločinima počinjenim nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

"Moramo pogledati u svoja srca i sagledati najmračniju mrlju u našoj istoriji. Ovde sam, stojim pred parlamentom jevrejske države i što je važnije ispred ljudi rođenih u Hrvatskoj i nedvosmisleno se izvinjavam i tražim oproštaj za sve preživele u holokaustu i sve žrtve", kazao je Josipović.

On je, takođe, podsetio na izjavu svog prethodnika Stjepana Mesića: "Pre nekoliko godina na mom mestu moj je prethodnik izrazio duboko žaljenje za zločine počinjene nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu u Hrvatskoj", ocenivši da je ona dala podsticaj odnosima Izraela i Hrvatske.

Hrvatski predsednik je kazao i da je odgovornost njegove zemlje da se seća holokausta i spreči slične zločine u budućnosti.

"Uvek se moramo sećati i nastavićemo da živmo zajedno sa žrtvama. To je naša odgovornost, kako bi naša deca znala šta je dobro i šta je zlo. Ja sam u potpunosti ubeđen da će amandmani o zakonu o kompenzacijama, koji će biti uskoro doneti, uključiti takođe preživele u holokaustu, pojedince, njihove naslednike ili lokalne zajednice", poručio je Josipović.

On je govorio i o budućim vezama između dve zemlje i potrebi da se postigne mir sa Palestincima.

"Dve reči kojima sam se vraćao tokom ove posete su: mir i saradnja. Mir za Izrael, mir za Palestinu", rekao je on nudeći "prijateljstvo, partnerstvo za bolju budućnost naših zemalja i naše građane".

Predsednik Kneseta Ruven Rivlin je u svom govoru istako da se "u ovim važnim danima, u kojima Hrvatska teži odlučno da osnuje demokratske i liberalne vrednosti, Hrvatska odnosi prema prošlosti hrabro", ocenivši da su veze između dve zemlje nastale kao rezultat direktnog i hrabrog pogleda u prošlost i poštenog prihvatanja prošlosti.

Dan ranije je novinar izraelskog lista "Haarec" kritikovao Josipovića zbog polaganja venca u Blajburgu u ime nacionalnog pomirenja, nakon poste Jasenovcu.

"Poseta naspram posete. Perfektna ravnoteža. On je osudio zločine fašizma i klekao u znak sećanja na žrtve komunizma. On je pokusao da podvuče liniju ispod prošlosti da izgradi budućnost", napisao je Adar Primor u članku "Hitlerovi mali brkovi" u rubrici mišljenja.

On je upozorio da zamagljivanje odnosa između krvnika i njihovih žrtava neće dovesti do pomirenja.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Povezane vesti

Josipović se izvinio jevrejskim žrtvama holokausta


Novi magazin sreda, 15. februar 2012.

Josipovićevo izvinjenje Jevrejima


RTS sreda, 15. februar 2012.

Ne smijemo zaboraviti zločine nad Židovima


e-Novine sreda, 15. februar 2012.

Josipović se izvinio za ustaške zločine


RTV sreda, 15. februar 2012.

Josipović: Izvinite za holokaust


B92 sreda, 15. februar 2012.

Komentari

Komentari na drugim sajtovima


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2014 Netmark d.o.o.