Arhiva » Vesti » Press 20.02.2012

Beogradski iglu od tonu i po leda

Kao Eskimi: Devetnaestogodišnji Aleksandar Ilić i njegov najbolji drug Slobodan Stanojević, uz pomoć nekolicine drugara, napravili su u dvorištu ledenu građevinu koja može da istrpi čak mesec dana temperature u plusu.

Press ponedeljak, 20. februar 2012.  |  PRESS

Kreativci Družina koja je ulepšala parkić na Voždovcu

Dvorište porodice Ilić na Voždovcu od pre nekoliko dana krasi pravi eskimski iglu. Devetnaestogodišnji Aleksandar Ilić i njegov najbolji drug Slobodan Stanojević, uz pomoć nekolicine drugara, utrošili su oko tonu i po leda za pravljenje ove snežno-ledene građevine visine dva metra, koja može da „istrpi" čak mesec dana temperature u plusu.

I dok su snežne padavine većini Beograđana zadavale glavobolje, ovi momci pronašli su način kako da se zabave i istovremeno naprave nešto korisno. Od početne ideje o pravljenju Sneška Belića došli su do pravog iglua, napravljenog od ledenih cigli, baš kao kod Eskima. U njega može da stane petoro ljudi, a samo sa jednom svećom prostorija se može zagrejati i do 10 stepeni.

Zabava i korist

- Kada smo, nekoliko dana nakon izolacije zbog lošeg vremena, ponovo izašli napolje, hteli smo da napravimo nešto od snega, a odluka da to bude iglu pala je jer on ima i neku svrhu. Na početku pokušali smo da ga napravimo samo od snega, ali nam nije išlo jer je bio praškast i suv, pa smo morali da pravimo ledene cigle - priča Slobodan.

Kao kalup za pravljenje cigli koristili su lavor, a sam proces njihovog pravljenja tekao je otprilike ovako: red snega, red vode, red snega, pa smrzavanje. Za nastanak jedne ledene cigle bilo je potrebno oko pet litara vode. U projektovanju „građevine" pomogao im je Aleksandrov stariji brat, koji ih je uputio kako da pravilno slažu ledene komade.

- Pravili smo ga šest dana po četiri sata dnevno, čak i po najhladnijem vremenu i dok je padao sneg, a motiv su nam dali svi oni koji su mislili da nećemo uspeti da ga završimo - kaze Aleksandar.

U inat hladnoći

Njihov drug Mihajlo navodi da mu je učestvovanje u pravljenju iglua pomoglo da lakše podnese hladne dane. Uz društvo i rad, kako kaže, nije ni osetio hladnoću i nije podlegao epidemiji zatvaranja u kuću i gledanja filmova za vreme jakih minusa.

Ovakav iglu može da odoli temperaturi u plusu i do mesec dana i da izdrži ogromnu težinu budući da je napravljen od ledenih kocki. Unutrašnjost se zagreva pomoću sveće, a temperatura može da se podigne i do deset stepeni. Kako njegovi graditelji kažu, narednih mesec dana biće stecište zabave.

- Planiramo da u narednim danima u igluu organizujemo igranje društvenih igara, romantične večere i sedeljke, a možda se odvažimo i da prespavamo - kaže Slobodan.

Milica Crnogorac


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Press: Voždovački iglo


Mondo ponedeljak, 20. februar 2012.

Komentari

Komentari na drugim sajtovima


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2014 Netmark d.o.o.