Arhiva » Vesti » Akter 30.04.2012

Objavljeno uputstvo za izbore na KiM

U "Službenom glasniku" objavljeno je uputstvo za održavanje izbora na Kosovu, kojim se predviđa da OEBS garantuje bezbednost transporta biračkog materijala

Akter ponedeljak, 30. april 2012.  |  Tanjug

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS- nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije (RIK), a o bezbednom transportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se OEBS.

Koordinatori RIK-a organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izborni materijal sa zapisnicima o radu biračkh odbora prenese u sedište RIK-a.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK-a predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu precizirano je da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

RIK: Izbori na Kosovu na 90 biračkih mesta

RTV ponedeljak, 30. april 2012.

Kosovo: Brojanje glasova u Raškoj

B92 ponedeljak, 30. april 2012.

RIK večeras o biračkim mestima na KiM

Akter ponedeljak, 30. april 2012.

Odluka o biračkim mestima na Kosovu do ponoći

Beta ponedeljak, 30. april 2012.

Zakuvava se oko izbora na Kosovu

Mondo ponedeljak, 30. april 2012.

Uputstvo za izbore na Kosovu

Pink ponedeljak, 30. april 2012.


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2015 Netmark d.o.o.