Arhiva » Vesti » Akter 30.04.2012

Objavljeno uputstvo za izbore na KiM

U "Službenom glasniku" objavljeno je uputstvo za održavanje izbora na Kosovu, kojim se predviđa da OEBS garantuje bezbednost transporta biračkog materijala

Akter ponedeljak, 30. april 2012.  |  Tanjug

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS- nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije (RIK), a o bezbednom transportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se OEBS.

Koordinatori RIK-a organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izborni materijal sa zapisnicima o radu biračkh odbora prenese u sedište RIK-a.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK-a predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu precizirano je da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

RIK: Izbori na Kosovu na 90 biračkih mesta

RTV ponedeljak, 30. april 2012.

Kosovo: Brojanje glasova u Raškoj

B92 ponedeljak, 30. april 2012.

RIK večeras o biračkim mestima na KiM

Akter ponedeljak, 30. april 2012.

Odluka o biračkim mestima na Kosovu do ponoći

Beta ponedeljak, 30. april 2012.

Zakuvava se oko izbora na Kosovu

Mondo ponedeljak, 30. april 2012.

Uputstvo za izbore na Kosovu u Službenom glasniku

Glas javnosti ponedeljak, 30. april 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.