Arhiva » Vesti » Magyar Szo 12.09.2012

Dvojni državljani i glasanje poštom

Magyar Szo sreda, 12. septembar 2012.  |  Mađar so

Govoreći o nacionalnoj politiciMađarske, zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je na svečanosti koju je u subotičkoj Gradskoj kući organizovao Nacionalni savet Mađara predočio, pored ostalog, i na koji će način novi dvojni državljani koji žive u prekograničnim zemljama moći da ostvare pravo da kao mađarski državkljani učestvuju na budućim izborima u Mađarskoj. On je konstatovao i da se jedino podrškom ne može očuvati jedinstvena mađarska nacija, da je za to bio potreban jači impuls, što predstavlja davanje državljanstva. –Repatrijacija je, međutim, potpuna samo ukoliko nema državljana „a“ i „b“ kategorije – naveo je Šemjen i dodao da je to moguće izbegnuti na dva načina – mađarskim pasošem i davanjem prava glasa.

-Vama pripada pravo glasa. Oni državljani, koji nemaju mađarsku adresu stanovanja, dobiće pismo kojim treba da se izjasne da li žele da glasaju ili ne, i time će biti registrovani kao mađarski birači, da li žele da glasaju, ili ne. Nakon toga, dobiće koverat u kojem će biti glasački listić i koji samo treba poslati nazad i time su glasali – precizirao je Šemjen.

Zamenik mađarskog premijera je rekao i da je za mađarsku vladu od izuzetne važnosti da prekogranične Mađare predstavljaju mađarske političke partije na etničkoj osnovi. – Mešovite stranke i učešće u strankama većinskih nacija jača asimilaciju. Šta je stvarnost u Vojvodini, jedino može da se kaže u Vojvodini, a ne u Budimpešti – kazao je Šemjen. Dodao je da su „partnerima u Srbiji jasno stavili do znanja da mađarska vlada stoji iza političkih partija koje su organizovane na etničkoj osnovi“, te da ona „ne čini ništa što bi bilo suprotno volji ovdašnjih Mađara, budući da je nacionalni interes Mađarskoj iznad svega“.

Prema rečima zamenika mađarskog premijera, Mađarska je rešena u podršci evsrposkim integracijama Srbije, ali da je u tom pogledu od ključnog značaja da vojvođanski Mađari budu zadovoljni. – Sa tog stanovišta je upotunjavanje autonomije za Mađarsku od osnovnog značaja – kazao je Šemjen.


Objavljeno na sajtu magyarszo.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.