Arhiva » Vesti » Politika 12.09.2012

Polenc: Nezaobilazno priznanje Kosova pre ulaska Srbije u EU

Politika sreda, 12. septembar 2012.  |  Beta

BERLIN – U određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji neće moći da se izbegne da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre stupanja u EU, rekao je u Berlinu u intervjuu za novinsku agenciju Beta predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc.

Polenc je, na pitanje šta je potrebno da bi Nemačka načelno postojeću, ali poslednjih meseci uveliko zamrlu podršku Srbiji na njenom putu u EU ponovo aktivirala, naveo da se za to očekuje ispunjenje više uslova.

Na prvom mestu, kako je rekao političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, „Akcioni plan koji je Srbija dogovorila sa EU sada mora da bude sproveden i ostvaren, pre svega kad je reč o reformi pravosudnog sistema”.

„Drugo, i to je karakteristično nemačka tačka, mi očekujemo da bude postignut napredak u rasvetljavanju i krivičnom gonjenju počinilaca napada na Ambasadu SR Nemačke u februaru 2008. godine”, istakao je Polenc.

Pored toga, dodao je Polenc, od Srbije se očekuju „signali da se proces regionalnog pomirenja nastavlja i da nema pokušaja novog interpretiranja istorije, kao što je delimično učinjeno sa genocidom u Srebrenici”.

„Dalje, veoma značajan je način na koji se Srbija odnosi prema Srbima na Kosovu. Mi želimo da vidimo da se paralelne strukture u bezbednosnom i upravnom aparatu razgrađuju i da se smanjuje finansijska podrška. Jasno nam je da je to postepen proces, ali i tu očekujemo ne samo najave i reči, već i dela”, istakao je Polenc u razgovoru za Betu.

Dodao je i da je „veoma značajano, s obzirom da je Nemačka zastupljena u KFOR-u i u EULEX-u, da vidimo i da Beograd utiče na Srbe na severu Kosova da bi se ostvarila bolja saradnja sa KFOR-om i EULEX-om na severu”.

Zapitan da li smatra da bi na kraju procesa stabilizacije i uključivanja Srbije u EU trebalo da stoji priznanje Kosova od strane Srbije, Polenc je dao jasan odgovor.

„To sam mojim sagovornicima iz Srbije poslednjih godina i meseci uvek ovako formulisao: moglo bi, kada je predat zahtev za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU, da se kaže i 'pošaljite kartu vaše zemlje sa granicama'. To nećemo učiniti”, rekao je Polenc.

Ali, kako je dodao, „čvrsto je očekivanje da se ne doživi po drugi put kiparski slučaj”.

„Zato, u određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju neće moći da se zaobiđe da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno pre pristupanja Evropskoj uniji”, naveo je predsednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku.

Beta

objavljeno: 12/09/2012


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Polenc: Srbija će morati da prizna Kosovo

Akter sreda, 12. septembar 2012.

Nezaobilazno priznanje Kosova pre ulaska Srbije u EU

EurActiv sreda, 12. septembar 2012.

Priznanje Kosova na kraju

RTS sreda, 12. septembar 2012.

BUNDESTAG: Srbija će morati da prizna Kosovo!

Telegraf sreda, 12. septembar 2012.

Polenz: Srbija će morati da prizna Kosovo

SEEbiz sreda, 12. septembar 2012.

"Srbija će (ipak) morati da prizna Kosovo" (i ne samo to!)

Vesti online sreda, 12. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.