Arhiva » Vesti » Politika 12.09.2012

Tužilac Vilijamson dolazi u Beograd

Politika sreda, 12. septembar 2012.  |  A. Petrović

Zaštićeni svedok srpskog tužilaštva za ratne zločine zna imena i prezimena lekara i starešina OVK koji su organizovali ubistva i trgovinu organima u Albaniji krajem devedesetih godina prošlog veka, ali ta imena poznata su samo njemu i tužiocima.

U specijalnoj emisiji Radio-televizije Srbije emitovan je samo deo njegovog iskaza i taj svedok, mladi Albanac koji je pod pretnjom smrću započeo hirurški zahvat nad srpskim mladićem kome je izvađeno srce, danas je „jedan od najsigurnijih ljudi na svetu”, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je u emisiji postavio pitanje pred koje sudsko veće bi mogli biti izvedeni organizatori trgovine organima. Čuli smo i da su reakcije u Briselu, gde zaseda istražni tim Evropske unije, veoma uzdržane.

Šef tima EU Klint Vilijamson uskoro će doći u Beograd, kako je najavio Vekarić, i biće mu omogućeno da razgovara sa zaštićenim svedokom.

„Vilijamson je već obavešten da imamo svedoka koji će i javno reći ono što zna”, rekao je Vekarić.

Postoje informacije da je Vilijamson nedavno razgovarao sa prvim ljudima nekoliko evropskih država o programu zaštite svedoka, pa se veruje da i istražni tim EU ima svoje svedoke, a izvesno je da Vilijamson već duže vreme zna za svedoka srpskog tužilaštva.

Čini se da najsveobuhvatnije informacije o povezanosti lidera OVK sa trgovinom organima i drugim zločinima organizovanog kriminala ima izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Očigledno je, međutim, da ima dovoljno dokaza da zločinci budu optuženi, ali se postavlja pitanje kakva će biti pravna tehnika u slučaju organizovane trgovine organima – ko treba da ih optuži i ko može da im sudi?

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 12. septembra. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

A. Petrović

objavljeno: 12.09.2012


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sumnje u uverljivost svedoka navodne trgovine organima

Slobodna Evropa sreda, 12. septembar 2012.

Tužilac Vilijamson stiže kod Vukčevića

Kurir sreda, 12. septembar 2012.

Tužilac Vilijamson stiže kod Vekarića

Glas javnosti sreda, 12. septembar 2012.

Tužilac Euleksa Vilijamson uskoro u Beogradu

Mondo sreda, 12. septembar 2012.

Tužilac Vilijamson dolazi u Beograd

Pravda sreda, 12. septembar 2012.

Tužilac Vilijamson stiže kod Vekarića

Kurir sreda, 12. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.