Arhiva » Vesti » Telegraf 12.09.2012

U BEKSTVU: Režiser kontroverznog filma o Muhamedu u ilegali (VIDEO)

Izraelski režiser Sem Basil od utorka se skriva zbog filma "Innocent of Muslims" koji Muhameda predstavlja kao čoveka koji je odobravao seksualno zlostavljanje dece. Basil je često isticao kako je islam "rak"

Telegraf sreda, 12. septembar 2012.

Izraelski režiser Sem Basil skriva se od utorka, kada je njegov film podstakao napade na američke diplomatske misije u Kairu i Bengaziju.

U izjavi Asošiejted presu sa nepoznate lokacije, Basil je rekao da je “islam rak” i da je želeo da njegov film bude provokativna poruka protiv islama.

U izlivu besa zbog Basilovog filma, ultrakonzervativni islamisti pucali su i zapalili američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju, a u tom napadu je ubijen ambasador SAD-a u Libiji Džej Kristofer Stivens.

U Kairu su demonstranti preskočili zid američke ambasade, iscepali zastavu SAD i zamenili je crnom zastavom sa islamskim napisom.

Basil, pedesetšestogodišnji kalifornijski biznismen koji se bavi nekretninama i predstavlja se kao izraelski Jevrejin, kazao je da veruje da će film “Innocence of Muslims” pomoći njegovoj domovini tako što će svetu otkriti mane islama.

“Islam je rak i tačka”, ponovio je više puta.

Dvosatni film snimljen je za pet miliona dolara, donacijama više od 100 Jevreja, kazao je Basil, koji je i scenarista filma.

U 13-minutnom trejleru postavljenom na sajt Jutjub , glumci amateri upućuju uvrede u formi otkrića o Muhamedu, čiji su sledbenici predstavljeni kao gomila siledžija.

Muhamed je u trejleru predstavljen kao varalica i čovek koji je odobravao seksualno zlostavljanje dece, uz mnoštvo drugih uvredljivih tvrdnji. Muslimani uvredljivim smatraju svako prikazivanje Muhameda.

Objavljivanje 12 karikatura muslimanskog proroka u jednom danskom listu 2005. podstaklo je proteste u više muslimanskih zemalja.

Film “Innocence of Muslims” snimljen je za tri meseca, na leto 2011, sa 59 glumaca i 45 ljudi iza kamere.

U celosti je prikazan samo jednom, u skoro praznom bioskopu u Holivudu ranije ove godine, kazao je Basil.

Pogledajte trejler ovog filma:

(I. D. )


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Libijci ubili američkog ambasadora

Vesti online sreda, 12. septembar 2012.

U konzulatu u Bengaziju ubijen ambasador SAD

Kurir sreda, 12. septembar 2012.

Libija uputila izvinjenje američkom narodu

Akter sreda, 12. septembar 2012.

Libija: Ambasador se ugušio

Mondo sreda, 12. septembar 2012.

Obama potvrdio ubistvo ambasadora

Akter sreda, 12. septembar 2012.

Ubijen američki ambasador u Libiji

RTS sreda, 12. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.