Arhiva » Vesti » Auto blog 13.09.2012

Povećanje akciza i PDV-a uticaće na cenovnike naftnih derivata

Auto blog četvrtak, 13. septembar 2012.

Preuzeto sa: Novosti.rs

NaftašiI se, posle odluke Vlade da Skupštini predloži povećanje akcize na dizel i naftni gas, još preračunavaju. Kako za “Novosti” kaže Borisav Tadić, predsednik Udruženja privatnih uvoznika naftnih derivata, očito je da će cene na pumpama morati uskoro da se koriguju.

- Za koliko će naftaši morati da poskupe litar goriva zbog novih iznosa akciza i poreza na dodatu vrednost još uvek je nemoguće reči - kaže Tadić. - Međutim, jasno je da će benzin promeniti cenu za iznos višeg poreza, kao i da će nešto više rasti i cena dizela. Međutim, nameti na tečni naftni gas sada postaju previsoki, potpuno se menjaju pariteti i približavaju cene pojedinih goriva, što će uticati na dalji pad prometa.

Nezvanično se može čuti da bi benzin, samo po osnovu većeg poreza mogao poskupeti i do tri dinara, dok bi TNG, posle novih viših nameta mogao da košta i čitavih 100 dinara.

Prema tvrdnjama Milice Bisić, savetnika ministra finansija za poreze, odluka da se povećaju nameti na benzin neće značajnije uticati na promet goriva.

- Verujemo da će pad prometa biti simboličan - tvrdi Milica Bisić.

Inače, od početka krize benzini su se, na srpskim pumpama, kupovali manje nego ranije. Drastičniji pad zabeležilo je dizel gorivo, ali ne zbog manje tražnje, već zbog snalažljivosti vozača, koji su kupovali lož-ulje, na koje nije plaćana akciza. Otkako je i na lož-ulje uvedena akciza, dizel goriva beleže i veću tražnju.

Od 1. oktobra će lož-ulje imati i najveći namet - od 42 dinara, kada se ovo gasno ulje koristi za pogon putničkih automobila, ali i najniža, svega 2,5 dinara, kada se koristi za grejanje.


Objavljeno na sajtu auto.blog.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.