Arhiva » Vesti » Blic sport 13.09.2012

Istina o tragediji na Hilsborou, 23 godine posle: policija skrivala dokaze, mediji lagali

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je policija prikrivala dokaze o nesreći fudbalskih navijača stradalih 1989. godine na stadionu Hilsboro u Šefildu i izvinio se porodicama žrtva.

Blic sport četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Tanjug / D. Nikolić

Kameron je, obraćajući se članovima parlamenta na temu zaključaka nezavisne komisije koja je ispitivala sve uzroke i okolnosti u kojim je stradalo 96 navijača Liverpula, rekao da "duboko žali" što taj dogadjaj nije ranije ispitan.

"Porodice nisu smele da čekaju ovoliko dugo da bi saznale istinu, a pogrešno je što je policija menjala izveštaje i na taj način optužila navijače. Njen pokušaj da izbegne odgovornost za najveću sportsku nesreću u Britaniji i prebacivanje krivice na navijače Liverpula je dvostruka nepravda", rekao je Kameron.

Porodice nastradalih navijača od danas mogu da pregledaju više hiljada dokumenata o tom dogadjaju koji su do sada bili nedostupni.

Radi se o dokumentima više od 80 institucija, medju kojima su britanska vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Šefildu i služba mrtvozornika.

Tragedija se desila 15. aprila 1989. godine na utakmici polufinala engleskog FA kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta. U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Porodice žrtava sa Hilsboroa više puta su ponovile da je sramno to što nijedan pojedinac, niti organizacija nisu proglašeni krivim za incident.

Povodom izveštaja nezavisne komisije koja je utvrdila odgovornost policije, oglasilo se i uredništvo "Sana", engleskog tabloida koji je u to vreme kompletnu odgovornost svalio na navijače Liverpula.

Više od 23 godine nakon naslovnih stranica na kojima je objavljeno da su "pijani navijači urinirali po policiji" i da su "pljačkali mrtve", sadašnje uredništvo je saopštilo da je "veoma postiđeno i iskreno žali" zbog laži koje su tada objavljivane a koje, prema izveštaju nezavisne komisije, nemaju nikakve veze sa onim što se na Hilsborou zaista dogodilo.


Objavljeno na sajtu sport.blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kapiten uvek uz navijače

RTS četvrtak, 13. septembar 2012.

Stiglo izvinjenje Liverpulu i porodicama žrtava na Hilsboru

Sportske.net četvrtak, 13. septembar 2012.

FA se izvinila Liverpulu i žrtvama na Hilsboru

Kurir četvrtak, 13. septembar 2012.

FA: Liverpule, izvini!

B92 četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.