Arhiva » Vesti » Blic 13.09.2012

Građani Evrope u većini za EU, ali ne i za evro

Većina Evropljana smatra da je članstvo u EU dobro za njihove zemlje, ali ne dele isti entuzijazam prema evru.

Blic četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Tanjug

Sličnu podeljenost direktor Ipsos Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević primećuje u Srbiji, gde bi, kako kaže, većina ispitanika volela da živi u Nemačkoj, ali pri tome o njoj nema baš najbolje mišljenje.

Ovo je rečeno danas u Beogradu gde je organizaciji Balkanskog fonda za demokratiju predstavljeno jedanaesto godišnje istraživanje Transatlantski trendovi, koje je pokazalo da uprkos ekonomskoj krizi 61 odsto Evropljana i dalje smatra da je članstvo u EU dobro za njihove ekonomije, ali i da je mišljenje javnog mnjenja lošije kada je reč o evru.

Čak 57 odsto ispitanih misli da je zajednička evropska valuta loša za nacionalne ekonomije. Prednjače u takvom stavu Španci, njih 27 odsto za napuštanje je evrozone, a tako misli i 26 odsto Nemaca.

Više od polovine ispitanih Evropljana (52 odsto) podržava način na koji se nemačka kancelarka Angela Merkel suočava s krizom, ali je po pitanju njenog rejtinga prisutna jasna podeljenost sever-jug.

Odobravanje je visoko u Francuskoj (64 odsto), Nemačkoj 63 (odsto), Švedskoj (61 odsto), a najviši stepen neodobravanja iskazali su Italijani, Španci i Portugalci, stanovnici tri zemlje koje su najviše pogodjene krizom.

U EU 65 odsto ispitanih je navelo da su bili lično pogođeni krizom, dok je u SAD takav odgovor dalo 79 odsto ispitanih. Na pitanje da li ekonomski sistem radi jednako za sve ili najviše koristi ima mali broj ljudi, 76 odsto evropskih ispitanika i 64 odsto američkih je izabralo drugu opciju.

Istraživanje predstavljeno danas nije obuhvatilo ispitanike u Srbiji, niti se neposredno odnosi na Srbiju, ali je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila na konferenciji za novinare da će srpska spoljna politika ovakve analize morati da uzme u obzir.

- Ovo istraživaje pokazuje da nije samo Srbija ta u kojoj često postoji zbunjenost i podeljenost kada je reč o nekim globalnim trendovima, jer običan građanin je ophrvan svakodnevnim brigama i obično ne prati dovoljno duboko spoljnopolitičke teme - konstatovala je Liht, a kao primer je citirala podatke o krajnje podeljenom mišljenju ispitanika u SAD i EU o Kini.

Liht je primetila da poslednji "Evroatlantski trendovi" pokazuju i da građani često spoljnopolitička pitaja doživljavaju bitno drugačije od svojih vlada.

Posebno zadovoljstvo Liht je izrazila zbog činjenice da rezultati istraživanja dokazuju da u EU i dalje postoji predominantan duh zajedništva i spremnosti da se pomogne državama u nevolji.

- Ovde se, međutim, sve češće od takozvanih poznavalaca evropskih pitanja čuje da je EU prevaziđena, iako ovi podaci demantuju takav stav. Naše javno mnjenje ima često pojednostaljenu sliku o tome što se dešava u EU i SAD, ali ovi podaci dovode u pitaje mnoge od tih uprošćenih stavova - smatra Liht.

Direktor agencije "Ipsos-Stratedžik marketing" je, komentarišući podatke, rekao da u Srbiji ne postoji etuzijazam građana ni prema čemu što se događa u inostranstvu, iako je među građanima u istraživanjima odgovor "ne znam" veoma redak.

Ispitanici u Srbiji su najčešće neinformisani o međunarodnim političkim pitanjima, ali su po pravilu kada se o takvim pitanjima izjašnjavaju protiv velikih sila.

NATO i SAD su, kako je objasnio, u Srbiji uvek u dnu popularnosti, a jedini izuzetak je bio odnos prema Baraku Obami na početku mandata, zato što su građani Srbije od njega očekivali neke fantastične političke zaokrete.

NATO je, kako je precizirao Bogosavljević, u Srbiji imao maksimalnu podršku od 23 odsto, a sada je na oko 10 odsto, iako između 60 i 70 odsto ispitanika smatra da je neutralnost nemoguća.

Bogosavljević smatra da bi uz veoma intenzivnu kampanju koja bi objašnjavala ulogu i značaj NATO moglo da se dodje do najviše 30 odsto podrške tom savezu.

- Ljubav je na strani Rusije ali je interes na strani EU, jer bi većina ispitanika volela da živi u Nemačkoj, o kojoj nemaju najbolje mišljenje - objasnio je Bogosavljević.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Evropljani sve manje vjeruju u euro

Al Jazeera četvrtak, 13. septembar 2012.

Evropljani veruju u EU, ne i u evro

Vesti online četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.