Arhiva » Vesti » Blic 13.09.2012

Ljajić: Povećanje PDV-a minimalno će uticati na rast cena

Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, rekao je danas da će povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto minimalno uticati na skok cena hrane, jer PDV na osnovne životne namirnice nije menjan i ostao je osam odsto.

Blic četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Tanjug

- Na cene hrane mnogo više će uticati aktuelna suša i rast cena hrane na svetskom tržištu, koji se kreće od šest do deset odsto - kazao je Ljajić i podsetio da Srbija spada u grupu zemalja sa najnižom stopom PDV-a.

Kao primere, on je naveo Poljsku u kojoj je PDV 23 odsto, Hrvatsku sa 25 odsto i Mađarsku sa 27 odsto.

Ljajić je najavio da Ministarstvo koje on vodi danas nastavlja pregovore sa Unijom pekara Srbije, koja je nadavno tražila poskupljenje hleba "sava" i dodao da su u razgovore uključeni predstavnici velikih i malih proizvođača.

- Pokušavamo da dođemo do rešenja kako proizvodjači ne bi trpeli štetu zbog rasta cena pšenice, brašna i energenata. Medjutim, moramo da vodimo računa i o zaštiti najugrozenijih kategorija stanovništva - objasnio je Ljajić.

On je naveo i da se priprema nova uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, koja će stupiti na snagu posle 30. septembra, do kada je postojeća Uredba na snazi.

Ljajić je rekao da će tržišna inspekcija već ovih dana početi kontrolu trgovina, kako bi se sprečio eventualni pokušaj trgovaca da naprave veštačku nestašicu povlačenjem ulja i šećera iz rafova očekujući njihovo poskupljenje.

- Proizvodnja ulja i šećer koju imamo dovoljna je za domaće potrebe a, s druge strane, imamo i mogućnost intervencije iz robnih rezervi ukoliko za to bude bilo potrebe. Trenutno imamo 12.000 tona šecera i 13.000 tona ulja u robnim

rezervama i u toku je tender za nabavku novih količina ulja i šećera koji sprovodi Direkcija za robne rezerve - naveo je Ljajić.

Upitan da li će ruski kredit biti dovoljan da se obezbedi redovna isplata plata i penzija do kraja godine ministar trgovine je odgovorio potvrdno i dodao da veruje da će merama koje su preduzete i onim što će se još učiniti u narednom periodu obezbediti redovnost isplata, ne samo plata i penzija već i svih socijalnih davanja.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.