Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2012

Benzin skuplji za tri a dizel za pet dinara

Povećanje akciza diže cenu goriva

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.  |  G. Vlaović

Beograd - Kao jednu od mera za popunjavanje državnog budžeta Vlada Srbije je predvidela i povećanje akciza na dizel goriva u visini od pet dinara, a kako će ta mera, uz rast PDV-a, izazvati i poskupljenje goriva u maloprodaji, država je odlučila da od povećanja bude izuzeto gorivo za javni prevoz i transport, uključujući kamiondžije i taksiste. Takođe, akcize neće biti povećane za druge vrste goriva, odnosno za bezolovne benzine.

Sve izuzete kategorije koje neće morati da plaćaju povećanu akcizu za dizel gorivo će moći da traže povraćaj sredstava od države u iznosu razlike koju će pumpadžije ugraditi u visinu cena zbog povećanja akcize.

Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi potvrđuje za Danas da će povećanje akcize neminovno dovesti do rasta maloprodajnih cena dizel goriva, ali dodaje i da će zbog povećanja PDV-a istovremeno poskupeti i drugi naftni derivati u Srbiji.

- Dizel gorivo će na pumpama biti skuplje za oko pet dinara po litru a povećaće se i maloprodajne cene bezolovnih benzina za oko tri dinara po litru - istakao je naš sagovornik.

Prema rečima Bore Tatića, zamenika predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, računica o poskupljenju od pet dinara za litar dizela nije sasvim izvesna, jer će osim akcize koja raste u tom iznosu, to gorivo biti opterećeno i povećanjem PDV-a, čime će visina dadžbina za vlasnike benzinskih pumpi, biti podignuta za šest dinara.

- S obzirom na aktuelne veleprodajne cene dizel goriva, povećanje akciza će sasvim sigurno, bez obzira što je u datom trenutku stanje na svetskom tržištu nafte stabilno, dovesti do poskupljenja dizela u veleprodaji. Samim tim vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji će biti prinuđeni da podignu maloprodajne cene dizel goriva - objašnjava Bora Tatić.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Država podigla akcize, gorivo opet poskupljuje

Kamatica četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.