Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2012

Otvorena istraga protiv još jednog „šakala“

Tužilaštvo za ratne zločine nastavilo postupak za zločin u Ćuški na Kosovu

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.  |  D. D.

Beograd - Protiv bivšeg pripadnika paravojne formacije „Šakali“ Dejana Bulatovića zvanog Bula (49) iz Peći, Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev za sprovođenje istrage, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad civilima u selima Ćuška i Ljubenić na Kosovu u aprilu i maju 1999. godine, saznaje Danas.

Prema izvorima našeg lista, Bulatović je trenutno u pritvoru, a istražni sudija Višeg suda u Beogradu mu je odredio dalje zadržavanje u trajanju do 30 dana.

Bulatoviću se na teret stavlja da je kao pripadnik jedinice kojom je komandovao pokojni Nebojša Minić, zvani Mrtvi, „izvršio oružani napad na civilno stanovništvo sela Ljubenić i Ćuška i pritom vršio pojedinačna i grupna ubistva civila, primenjivao mere zastrašivanja i terora uništavajući paljenjem kuće, prateće objekte i vršio raseljavanje preživelog civilnog stanovništva iz ovih sela“.

Kako navodi sagovornik Danasa, Bulatović se tereti da je 1. aprila 1999, pre podne, u selu Ljubenić sa Milojkom Nikolićem i Sinišom Mišićem streljao 53 muškarca u blizini džamije, dok je 12 osoba zadobilo prostrelne rane, da bi nakon toga sa ostalim pripadnicima jedinice primorao preostalo stanovništvo da napusti selo.

U selu Ćuška 14. maja 1999. godine, u prepodnevnim satima, ističe isti izvor, Bulatović se sumnjiči da je u delu sela gde je bilo okupljeno civilno stanovništvo, izdvojio i ubio tri civila. Nešto kasnije je „zajedno sa okrivljenima Srećkom Popovićem i Zoranom Obradovićem, iz grupe muškog dela civila koji su bili sakupljeni u centru sela, na trgu kod groblja, izdvojio grupu od 10 civila, potom na njih pucao iz puškomitraljeza“ i ubio sve osim jednog civila, koji je neopažen pobegao, iako ranjen u obe noge.

Tužilaštvo smatra „Šakale“ odgovornim za smrt preko stotinu civila u selima na teritoriji opštine Peć. Protiv Toplice Miladinovića i još 12 pripadnika „Šakala“, Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u toku je glavni pretres protiv optuženih za ratni zločin u selu Ćuška zbog ubistva najmanje 44 civila, 14. maja 1999. godine.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Istraga protiv još jednog "šakala"

B92 četvrtak, 13. septembar 2012.

Komentari

Komentari na drugim sajtovima


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2014 Netmark d.o.o.