Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2012

Otvorena istraga protiv još jednog „šakala“

Tužilaštvo za ratne zločine nastavilo postupak za zločin u Ćuški na Kosovu

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.  |  D. D.

Beograd - Protiv bivšeg pripadnika paravojne formacije „Šakali“ Dejana Bulatovića zvanog Bula (49) iz Peći, Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev za sprovođenje istrage, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad civilima u selima Ćuška i Ljubenić na Kosovu u aprilu i maju 1999. godine, saznaje Danas.

Prema izvorima našeg lista, Bulatović je trenutno u pritvoru, a istražni sudija Višeg suda u Beogradu mu je odredio dalje zadržavanje u trajanju do 30 dana.

Bulatoviću se na teret stavlja da je kao pripadnik jedinice kojom je komandovao pokojni Nebojša Minić, zvani Mrtvi, „izvršio oružani napad na civilno stanovništvo sela Ljubenić i Ćuška i pritom vršio pojedinačna i grupna ubistva civila, primenjivao mere zastrašivanja i terora uništavajući paljenjem kuće, prateće objekte i vršio raseljavanje preživelog civilnog stanovništva iz ovih sela“.

Kako navodi sagovornik Danasa, Bulatović se tereti da je 1. aprila 1999, pre podne, u selu Ljubenić sa Milojkom Nikolićem i Sinišom Mišićem streljao 53 muškarca u blizini džamije, dok je 12 osoba zadobilo prostrelne rane, da bi nakon toga sa ostalim pripadnicima jedinice primorao preostalo stanovništvo da napusti selo.

U selu Ćuška 14. maja 1999. godine, u prepodnevnim satima, ističe isti izvor, Bulatović se sumnjiči da je u delu sela gde je bilo okupljeno civilno stanovništvo, izdvojio i ubio tri civila. Nešto kasnije je „zajedno sa okrivljenima Srećkom Popovićem i Zoranom Obradovićem, iz grupe muškog dela civila koji su bili sakupljeni u centru sela, na trgu kod groblja, izdvojio grupu od 10 civila, potom na njih pucao iz puškomitraljeza“ i ubio sve osim jednog civila, koji je neopažen pobegao, iako ranjen u obe noge.

Tužilaštvo smatra „Šakale“ odgovornim za smrt preko stotinu civila u selima na teritoriji opštine Peć. Protiv Toplice Miladinovića i još 12 pripadnika „Šakala“, Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u toku je glavni pretres protiv optuženih za ratni zločin u selu Ćuška zbog ubistva najmanje 44 civila, 14. maja 1999. godine.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Istraga protiv još jednog "šakala"

B92 četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.