Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2012

Počeo Izlet u istinu

Romeo Kasteluči otvorio 46. Bitef

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.  |  M. K.

Beograd - Romeo Kasteluči otvorio je sinoć u prepunoj sali Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta 46. Beogradski internacionalni teatarski festival. Italijanski reditelj, koji je osvojio Gran pri pre pet godina, izjavio je da mu je čast što može da otvori Bitef.

- Pre pet godina bio sam na festivalu i predstavio jedan rad koji je bio komplikovan. Srećom, naišao sam na sjajne reakcije publike koja je gledala predstavu - rekao je Kasteluči.

On je naglasio da je ovogodišnji slogan Bitefa „Izlet u istinu“ jako značajan za njega jer „umetnost ne treba da otkriva istinu, već je to princip traganja, putovanja“.

- To je fraza koja mi se jako dopada i koja je na izgled jednostavna a s druge strane jako duboka. Umetnost kruže oko praznine a ta praznina je istina. Umetnost nikada ne treba da se bavi otkrivanjem istine, već samo da ide oko nje - istakao je Kasteluči.

Nakon svečanog otvaranja, kao prva u glavnom programu, nastupila je njegova trupa „Sosijetas Rafaelo Sancio“ iz Ćezene sa predstavom „Pastorov crni veo“, koju je publika pozdravila ovacijama.

Bitef do 22. septembra donosi u Beograd i Novi Sad još 12 predstava iz osam zemalja, u selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suše, a za zatvaranje je najavljena holandska predstava „Deca sunca“ Iva van Hovea, u Pozorištu na Terazijama. Zanimljivo je i da će ove godine veliki broj predstava biti igran u specijalnim prostorima, poput Muzeja istorije Srbije, nekadašnje zgrade Beka, u stanu. Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri čiji je predsednik univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske, a članovi su pisac, umetnički direktor festivala „Pasaž“ Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Đurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković.

Kao i prethodnih godina, u okviru festivala novih pozorišnih tendencija biće održan niz pratećih programa - Bitef na filmu, Bitef polifonija, Beograd na drugi pogled.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Romeo Kasteluči otvorio 46. Bitef (VIDEO)

Press četvrtak, 13. septembar 2012.

Kastelučijev Pastorov crni veo u Novom Sadu

Beta četvrtak, 13. septembar 2012.

Počeo 46. Bitef

RTS četvrtak, 13. septembar 2012.

Romeo Kasteluči otvorio 46. Bitef

Blic četvrtak, 13. septembar 2012.

Izvan konvencija

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.

Počinje Izlet u istinu 46. Bitefa

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.