Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2012

Zapad - istok

37. Internacionalni filmski festival u Torontu

Danas četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Miloje Radaković

U glavnom taboru kontrafestivalske, „trivijalne“ žanrovske strane, u programu Ponoćno ludilo, iznenađenja su meksički i čileanski filmovi, a „Sedam psihopata“ Martina MekDone tendenciju holivudske A-produkcije da participira u narastajućoj popularnosti ponoćnih ludila potvrđuje eksplicitno kao film o filmu, sparujući likove scenariste (Kolin Ferel) i neuspešnog glumca (Sem Rokvel) u pripremi ambicioznog scenarija, koja se pretvara u „ponoćno“ krvavu jurnjavu serijskih i neserijskih ubica.

Uprkos atraktivnosti koncepta, radnje i glume (od zvezda tu su još i Kristofer Voken, Vudi Herleson, Tom Vejts), film pati od sličnih blokada kakve ima lik scenariste, te se u praznim hodovima rezultujuće (koncipirane) improvizacije dobrim delom doživljava kao niz verbalnih i vizuelnih viceva, što se izvorno ponoćnim autorima ređe događa.

Koliko god da udarnim programima dominiraju zapadne (američke) produkcije, nemoguće je ne primetiti penjanje dalekoistočnjaka u vrh. Ima tu kurioziteta, kakav je, u Gala programu, „Thermae Romae“ Japanca Hidekija Takeučija. U pitanju je istorija, ne bez socijalnokritičkih opaski, razvoja kupatila, data putovanjem kroz vreme između starog Rima i modernog Japana, gde nasinhronizovani likovi starih Rimljana pričaju japanski. Skromniji ali vrlo ukusan i zabavan „Dečak-vukodlak“ Koreanca Jo Sung-heea, dobroćudno je bizarna priča o odrastanju, ali i ljubavi, onoj koja ostaje, sa finim i melodramskim tonovima... (zamislite samo mogućnosti u zapletu odgajanja prisvojenog deteta iz šume koje je vukodlak). „U drugoj zemlji“ korejskog prvaka Honga Sang-Soa, film je u kome Izabel Iper igra tri lika neurotičnih žena u ljubavnim problemima sa Koreancima, što dovoljno govori o (kontrolisanoj) uvrnutosti filma. Ili, patetično edipovska „Pieta“ Kim Ki-duka, upravo proslavljena u Veneciji, u kome se majka, u pomalo neuravnoteženoj i nategnutoj kontroverznosti, nikako bez uzdizanja do čudesnog, sveti za smrt sina surovom lovcu na dugove. Možda je najzabavniji film prve polovine festivala japanski „Ključ života“ Kenjija Učide, često urnebesna ali i artistička gangsterska romantična komedija, sa zamenom identiteta propalog glumca i vrhunskog plaćenog ubice. Tu je i spektakularno kostimirana produkcija „Opasne veze“, opet u Gala programu, još jednog Koreanca Hur Jin-hoa.

Srpski kandidat za Oskara u Torontu

Film Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“ imao je uspešno premijerno prikazivanje na Festivalu u Torontu, saopšteno je iz producentskih kuća Nova Film i Intermedia Network. Film je imao dve projekcije u prepunim salama za koje su karte bile rasprodate nedelju dana pre početka festivala. Kraj filma je bio propraćen velikim i dugim aplauzom, publika je bila impresionirana igrom svih glumaca, posebno Mustafe Nadarevića, kao i muzikom Vlatka Stefanovskog.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.