Arhiva » Vesti » Novi magazin 13.09.2012

Koštunica: EU sada ima alternativu

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da nova vlast još nije do kraja zacrtala pravac kojim će da se kreće Srbija, ali da je važno što je država konačno odustala od pogubne politike da Evropska unija nema alternativu.

Novi magazin četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Večernje novosti/Novi magazin

„Sadašnja vlast, i pored pozivanja na lojalnost Briselu, ipak vodi politiku koja odudara od štetočinske ideje da EU nema alternativu, koju je sprovodila DS. Sada postoje alternative, drugi partneri i druge tačke oslonca. Imamo i nove odnose sa Rusijom, što vidimo kao promenu i pozitivan pravac“, rekao je Koštunica u intervjuu za Novosti.

On kaže da je bivša vlast pokazivala autokratske sklonosti i samovolju koja je urušavala državu i da se sada osećaju „duh i dašak promena“.

Koštunica kaže da čeka da vidi kakva će biti nova politika države prema Kosovu, jer platforma o Kosovu još nije obelodanjena i o njoj se nije izjasnila ni skupštinska ni šira javnost.

Predsednik DSS kaže da je posebno osetljivo pitanje to što je vlast poručila da će da prihvati sve postignute sporazume sa Prištinom.

„Za budućnost Srbije naročito su bitni sporazumi o slobodi kretanja i integralnom upravljanju granicama. Oni se tiču ličnih dokumenata naših građana na Kosovu i daju odgovor na pitanje: postoji li granica u međunarodnom smislu između Srbije i Kosova? Bilo bi od najvećeg značaja da Ustavni sud kao protivustavne poništi ove sporazume“, kaže Koštunica.

On navodi da je očigledno da je došlo vreme kada će zapadne države otvoreno saopštavati da je priznavanje Kosova uslov za ulazak u EU.

„Ogoljena istina glasi da će na kraju puta, kada se potpuno formalizuju odnosi Srbije i Kosova kao dve države, slediti i međusobno priznavanje. Vidimo da donekle i novoj vlasti odgovara to što EU ovog časa ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali upozoravamo da će tražiti sve drugo i da će priznavanje na kraju biti neminovno. To je, kao kad voćka zri, zri, i na kraju sama otpadne“, smatra Koštunica.

autor: RF izvor: Večernje novosti/Novi magazin


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Koštunica: Nova vlast odustala od pogubne politike

Akter četvrtak, 13. septembar 2012.

Priznavanje Kosova na kraju će biti neminovno

Beta četvrtak, 13. septembar 2012.

"EU - konopac oko vrata Srbije"

B92 četvrtak, 13. septembar 2012.

Koštunica: Nova vlast odustala od pogubne politike ka EU

Press četvrtak, 13. septembar 2012.

Koštunica: Ova vlast će priznati Kosovo

Vesti online četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.