Arhiva » Vesti » Politika 13.09.2012

Zatezanje zbog crvenih linija

Politika četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Milan Mišić

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Na kraju se sve dobro završilo (ili bar tako izgleda): američki predsednik i izraelski premijer su u utorak noću, u jednosatnom telefonskom razgovoru, konstatovali da su „ujedinjeni” u naporima da spreče nuklearno naoružavanje Irana.

Pre toga, mediji su izveštavali o drami koja je pretila da eskalira u možda najdublju krizu tradicionalnih saveznika. Počela je saopštenjem iz Bele kuće da se Barak Obama i Benjamin Netanijahu neće sastati u Njujorku, gde će obojica učestvovati u radu Generalne skupštine UN. Ta vest je zatim dopunjena i objavom da zbog ranije planiranih Obaminih obaveza nema mogućnosti ni da se sretnu u Vašingtonu.

Prvi udarac u ovom verbalnom meču zadao je međutim Izraelac, izjavom da SAD nemaju „moralno pravo” da Izrael sprečavaju da napadne Iran, jer Vašington nije povukao „crvene linije”, odnosno uverljivo zapretio Teheranu preko kojih granica ne bi smeo da pređe.

„Činjenica je da svakim danom koji prođe Iran postaje bliži nuklearnoj bombi”, rekao je Netanijahu na konferenciji za štampu sa gostom, bugarskim kolegom Bojkom Borisovim. „Ako zna da nema crvenih linija, da nema rokova, šta će Iran da uradi? Tačno ono što već radi: da bez ometanja nastavi da izgrađuje kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja.”

Naravno da ovakva javna kritika nije mogla da bude dobro primljena u Beloj kući, s obzirom na to da je Obama u delikatnoj fazi kampanje za reizbor u kojoj, u nedostatku oslonca u nacionalnoj ekonomiji, ističe adute dobro vođene spoljne politike. Otuda nervozna reakcija koja je obradovala izborni štab Mita Romnija. Kandidat republikanaca napredak u iranskom nuklearnom programa ističe kao najveći neuspeh Obamine diplomatije.

Posle telefonskog razgovora na najvišem nivou, čiji se detalji ne iznose, stiglo je i novo objašnjenje iz Bele kuće, po kojem iz kabineta izraelskog premijera nije ni tražen susret u Vašingtonu. Izraelski zvaničnici su međutim pre toga svoje medije obavestili da jeste – i da je zahtev odbijen.

Obama i Netanijahu inače u Generalnoj skupštini UN govore u različite dane, što znači da u Njujorku borave u različito vreme. Ovo doduše ne bi bio prvi put da izraelski premijer posećuje SAD a da se pri tom ne sreće sa predsednikom, ali način na koji je lansiran najnoviji nesporazum sa glavnim saveznikom ovde je protumačen kao njegovo direktno mešanje u izbornu kampanju, a u korist prema Iranu znatno tvrđeg Mita Romnija.

Obama inače osporava da su njegovi odnosi za Izraelom loši, tvrdeći da je bilateralna saradnja, naročito vojna, jača i svestranija nego ikad u istoriji. SAD su obezbedile glavninu raketnog sistema za izraelsku odbranu, a zajednički su radile i na sabotaži iranskih nuklearnih postrojenja, u okviru tajnog programa „Olimpijske igre”, koji je bio neka vrsta „sajber-ratovanja”.

Obama međutim istrajava na uverenju da su „crvene linije” i drugi ultimatumi nesvrsishodni. To je u utorak potvrdio i sekretar za odbranu Leon Paneta, izjavom da SAD „imaju načina” da spreče nuklearno naoružavanje Irana.

Tome se priklonio i Den Haluc, bivši šef izraelske armije, izjavom datom u Vašingtonu da su „crvene linije crvene samo u momentu kad su povučene, jer već sutradan menjaju boju”. Dodao je i „da je besmisleno da se od slona traži da povuče crvenu liniju jednom mravu”.

„Kad treba da pucate, pucajte, nemojte da pričate”, rekao je ovaj general avijacije.

Zvanično stanovište SAD jeste da nema dokaza da je iransko rukovodstvo donelo odluku da proizvede nuklearnu bombu, ali da će, ako se situacija promeni, to sprečiti.

Milan Mišić

objavljeno: 13.09.2012.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.