Arhiva » Vesti » Politika 13.09.2012

Zbog filma ubijen američki ambasador u Libiji

Politika četvrtak, 13. septembar 2012.

Bengazi – Američki ambasador u Libiji i trojica američkih diplomata ubijeni su juče u napadu raketom na njihovo vozilo, dok su se evakuisali iz zgrade konzulata u koju su upali muslimani nezadovoljni što je u SAD napravljen film koji vređa islam i proroka Muhameda, prenosi Rojters.

Naoružani napadači su kasno u utorak napali i zapalili američki konzulat u istočnom gradu Bengaziju, centru prošlogodišnjeg bunta protiv Muamera Gadafija.

Dok je deo napadača pucao na zgradu konzulata, drugi su u dvorište ubacivali ručne bombe kućne proizvodnje.

Zgrada je ubrzo evakuisana, a libijski zvaničnici kažu da je ambasador Kristofer Stivens bio na putu od konzulata ka bezbednoj lokaciji kada su napadači otvorili vatru.

Zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis el Šarif je na konferenciji za štampu u Bengaziju kasnije izjavio da su napadači – pripadnici „bivšeg režima” – koristili ručne raketne bacače.

Američki ambasador Kristofer Stivens žrtva napada na konzulat (Foto Rojters)

On je nagovestio da iza svega stoje Gadafijevi lojalisti koji su želeli da se osvete zato što je Mauritanija ovog meseca isporučila bivšeg šefa bezbednosti Abdulaha el Senusija.

Prema drugim izvorima, napad se pripisuje grupi Ansar al Šarija, sunitskoj islamističkoj organizaciji bliskoj Al Kaidi koja operiše u Bengaziju.

Jedan libijski zvaničnik potvrđuje da su se među napadačima nalazili pripadnici raznih milicija, plemena kao i ljutitih muslimana.

„Libijske snage bezbednosti našle su se pod jakom vatrom i nisu bile pripremljene za napad takvog intenziteta”, izjavio je Abdel Monem el Hur, predstavnik za štampu libijskog Vrhovnog saveta bezbednosti.

Libijska privremena vlada bori se da uspostavi vlast nad desetinama raznih naoružanih grupa koje su odbile da polože oružje posle rušenja i ubistva Gadafija i često uzimaju pravdu u sopstvene ruke.

Američki predsednik Barak Obama juče je najoštrije osudio ubistvo u Bengaziju i odmah naredio povećanje stepena bezbednosti u diplomatskim predstavništvima SAD širom sveta.

Američki ambasadori u nesigurnim zemljama imaju jako obezbeđenje i obično se kreću u dobro zaštićenim kolonama. Eksperti bezbednosti tek treba da utvrde da li su dva napada, na konzulat i vozilo, bili koordinisani.

Hilari Klinton je napad nazvala „okrutim i nasilnim”.

Predsednik libijske nacionalne skupštine Mahemed Magarif izvinio se „SAD, narodu i čitavom svetu” zbog „onoga što se dogodilo”. On je obećao da će počinioci biti privedeni pravdi: „Potvrđujemo da niko neće uteći kazni i ispitivanju”.

Zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur osudio je ubistvo američkih diplomata kao „kukavički čin”.

----------------------------------------------

Film koji vređa islam

Los Anđeles – Izraelski režiser Sem Basil skriva se od utorka, kada je njegov film u kojem kritikuje muslimane podstakao napade na američke diplomatske misije u Bengaziju i Kairu.

U izjavi za AP sa nepoznate lokacije, Basil je rekao da je „islam rak” i da je želeo da njegov film bude provokativna poruka protiv islama.

Basil, 56-godišnji kalifornijski biznismen koji se bavi nekretninama i predstavlja se kao izraelski Jevrejin, kazao je da veruje da će film „Nevinost muslimana” pomoći njegovoj domovini tako što će svetu otkriti mane islama.

„Islam je rak i tačka”, ponovio je više puta.

Dvosatni film snimljen je za pet miliona dolara donacijama više od stotinu Jevreja, kazao je Basil koji je i scenarista filma.

U 13-minutnom klipu postavljenom na sajt JuTjub, glumci amateri upućuju uvrede u formi otkrića o Muhamedu, čiji su sledbenici predstavljeni kao gomila siledžija.

Muhamed je predstavljen kao varalica i čovek koji je odobravao seksualno zlostavljanje dece, uz mnoštvo drugih uvredljivih tvrdnji.

Film je snimljen za tri meseca u leto 2011, sa 59 glumaca i 45 ljudi iza kamere. U celosti je prikazan samo jednom, u skoro praznom bioskopu u Holivudu početkom ove godine, kazao je Basil.

Američki sveštenik Teri Džons, pastor sa Floride koji je 2010. zapalio muslimane planom da spali islamsku svetu knjigu Kuran, promovisao je Basilov film.

Među producentima su, tvrdi se, i dve organizacije egipatskih hrišćanskih Kopta sa sedištem u SAD. Sve egipatske crkve su osudile film.

Povodom filma su se oštrom osudom oglasili i libanski Hezbolasi koji kažu da se radi o podsticanju sukoba muslimana i Kopta u Egiptu i o napadu na verovanja „što je odraz politike Zapada“. Film je „nemoralan čin koji pokazuje najviši stepen agresije protiv najvišeg ljudskog prava... poštovanja vere i svetinja“.

Istovremeno, klipovi drugog filma nazvanog „Mohamed, prorok muslimana“, već nedeljama cirkulišu po svetu. Taj fil predstavlja Muhameda kao glupaka, ljubavnika i verskog lažljivca. Jedan klip postavljen na JuTjubu prikazuje Muhameda u ljubavnom činu sa ženom.

----------------------------------------------

Obama: Besmisleno nasilje

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Predsednik Barak Obama osudio je „besmisleno nasilje” i napad rulje na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su ubijeni američki ambasador Kristofer Stivens i još trojica Amerikanaca, poručujući da će njegova vlada „obezbediti sve što je neophodno” za sigurnost svog osoblja u Libiji i bezbednost američkih diplomatskih predstavništava širom sveta.

„Odbacujući pokušaje klevetanja verskih uverenja drugih, svi moramo da se nedvosmisleno suprotstavljamo ovoj vrsti besmislenog nasilja koje je odnelo živote naših službenika.”

Obama je odao poštu nastradalom ambasadoru, opisujući ga kao „hrabrog i izuzetnog” predstavnika SAD, koji je i kao ambasador u Tripoliju podržavao libijsku tranziciju ka demokratiji.

M. M.

objavljeno: 13.09.2012.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

U Libiji ubijen ambasador SAD

24 Sata četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.