Arhiva » Vesti » RTS 13.09.2012

Kapiten uvek uz navijače

U danu kada se Engleska fubdalska asocijacija izvinila porodicama tragično nastradalih navijača Liverpula na stadionu Hilsboro 1989. godine, kapiten „crvenih" Stiven Džerard osudio je britanske vlasti zbog prikrivanja istine. „Oni su se 23 godine borili za istinu i pravdu u ime žrtava i preživelih. To je bila strašna tragedija za sve navijače Liverpula", rekao je popularni Stivi Dži.

RTS četvrtak, 13. septembar 2012.
RTS: Kapiten uvek uz navijače

Posle 23 godine pravda je zadovoljena. Fudbalski savez Engleske (FA) izvinio se gradu Liverpulu i porodicama 96 navijača koji su nastradali u tragediji koja se 15. aprila 1989. godine dogodila na stadiona Hilsboro na utakmici polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Među poginulim navijačima bio je i rođak sadašnjeg kapitena Liverpula Stivena Džerarda, Džon-Pol Džilhuli, a popularni Stivi Dži osudio je britanske vlasti što su više od dve decenije krile pravu istinu.

"Oni su se 23 godine borili za istinu i pravdu u ime žrtava i preživelih. To je bila strašna tragedija za sve navijače Liverpula", rekao je Džerard.

Džerard je dodao da su posle tragedije koja se dogodila 15. aprila 1989. godine u Šefildu, žrtve i preživeli oklevetani od ljudi koji su zloupotrebili svoj položaj i moć.

Porodice nastradalih navijača u sredu su dobile na uvid više hiljada tajnih dokumenata koji su do sada bili nedostuopni, a u kojima se vidi da je glavni uzrok najveće tragedije u istoriji engleskog fudbala loša policijska kontrola ulaska navijača na tribine.

U tajnim dokumentima koji su sada dostupni javnosti između ostalog može da se vidi kako je policija pokušala svu krivicu da prebaci na nastradale navijače, da su pojedini policajci menjali iskaze i da se bez osnova pričalo o tome kako su nastradali bili pod uticajem alkohola i imali kriminalnu prošlost.

U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

"Duboko žalimo zbog ove tragedije, koja nije smela da se dogodi. Porodice u poslednje 23 godine trpe veliku bol, a FA je naučio lekciju i od tada se u fudbalu mnogo toga promenilo", izjavio je predsednik FA Dejvid Bernštajn.

Porodice nastradalih narednih dana će u dogovoru sa advokatima odlučiti o sledećim koracima. Njima se juče u ime Vlade Velike Britanije izvinio i premijer Dejvid Kameron.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Stiglo izvinjenje Liverpulu i porodicama žrtava na Hilsboru

Sportske.net četvrtak, 13. septembar 2012.

FA se izvinila Liverpulu i žrtvama na Hilsboru

Kurir četvrtak, 13. septembar 2012.

FA: Liverpule, izvini!

B92 četvrtak, 13. septembar 2012.

FA se izvinio gradu Liverpulu i porodicama navijača

Dnevnik četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.