Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.09.2012

Sporazum tri narko grupe sa tužilaštvom

Pripadnici tri kriminalne grupe za trgovinu drogom sklopili sporazume sa tužilaštvima. Suočeni sa izricanjem sigurne višegodišnje robije izabrali za sebe povoljniji ishod

Večernje novosti četvrtak, 13. septembar 2012.  |  N. BIJELIĆ

ZA poslednjih šest meseci 31 pripadnik tri organizovane kriminalne grupe koji su se pred licem pravde našli zbog nedozvoljene trgovine narkoticima, sklopili su sa tužilaštvima sporazume o priznavanju krivice. U zamenu za priznavanje svega onoga za šta su bili optuženi, dobili su blaže zatvorske kazne, a usput im je i trajno oduzeta imovina koju su stekli na nezakonit način.

Na ovaj korak, kako objašnjavaju u sudu, okrivljeni su se odlučili jer su svesni da protiv njih postoje nepobitni dokazi. Suočeni sa izricanjem sigurne dugogodišnje zatvorske kazne, pristali su da u zamenu za nekoliko godina manje iza rešetaka priznaju delo koje im je stavljeno na teret.

Tako je početkom ove nedelje 14 optuženih za nedozvoljenu trgovinu narkoticima, od ukupno 25, pred Višim sudom u Beogradu na početku glavnog pretresa istaklo da je spremno da sa tužilaštvom sklopi sporazum o priznavanju krivice. Među njima i Dejan Ivković, zvani Žabac, koji je označen kao organizator ove grupe. Sud je doneo odluku da u odnosu na njih razdvoji postupak do okončanja pregovora, dok je protiv ostalih 11 otpočelo suđenje.

Pripadnici ove grupe, za koju se tvrdi da je jedna od jačih narko-grupa u Beogradu, uhapšeni su krajem prošle godine. Specijalnost im je bila prodaja skanka, a prilikom privođenja kod njih je pronađeno devet kilograma ove droge.

PREGOVORI PREMA informacijama koje smo dobili, Tužilaštvo za organizovani kriminal pregovara sa još nekima iz grupe Darka Šarića koji su takođe optuženi. Za odbeglim Pljevljakom, kao i Goranom Sokovićem, koji je označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe raspisana je Interpolova poternica i njima se sudi u odsustvu.

Krajem aprila deset od jedanaest pripadnika organizovane kriminalne grupe Gorana Kovačevića iz Novog Sada nagodilo se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Među njima je i sam Kovačević. Oni su priznali proizvodnju „skanka“ na području Vojvodine u zamenu za kazne zatvora od četiri do sedam i po godina i trajno oduzimanje više stanova i luksuznih automobila.

Uhapšeni su 1. juna 2010. godine posle godinu dana praćenja i prikupljanja podataka Bezbednosno-informativne agencije o njihovim aktivnostima. Prilikom pretresa objekata za proizvodnju opojne droge skank i stanova osumnjičenih oduzeta je kompletna oprema za proizvodnju droge, genetski modifikovane biljke kanabisa u punoj vegetaciji, proizvedeni skank, novac, kao i veći broj putničkih motornih vozila u vlasništvu pripadnika te kriminalne grupe.

U momentu kad je krivični postupak već uveliko tekao, sedmorica optuženih za pripadnost grupi odbeglog Darka Šarića odgovorila su pozitivno na poziv tužilaštva da su spremni za dogovor ukoliko priznaju krivicu. Tako su za kazne od četiri do deset godina zatvora sporazum sklopili Miloš Pandrc, Marko Vorotović, Dejan Rakić, Nikola Pavlović, Aleksandar Miodrag, Miloš Krpović i Mirko Miodragović. Prvi koji je doneo odluku da prizna krivicu u zamenu za blažu kaznu bio je Nikola Dimitrijević, vlasnik firme „DTM rilejšns“, optužen u drugom postupku protiv Šarića, za pranje para.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.