Arhiva » Vesti » Vesti online 13.09.2012

Evropljani veruju u EU, ne i u evro

Istraživanje američkog i evropskog javnog mnjenja koje svake godine radi nemački Maršalov fond iz Vašingtona pokazuje da je uprkos ekonomskoj krizi 61 posto Evropljana smatra da je članstvo u EU dobro za njihove nacionalne ekonomije.

Vesti online četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Blic

Ipak, 57 odsto njih kaže da je evro loš za ekonomiju. Na pitanje da li bi njihova zemlja trebalo da napusti evrozonu čak jedan od četvoro ispitanika u Španiji i Nemačkoj je odgovorilo potvrdno, rezultati su istraživanja pokazala je velika godišnja anketa "Transatlantski trendovi 2012", sprovedenog u Evropi i SAD koje su danas predstavili Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga i Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima podršku 52 odsto Evropljana, ali je po pitanju njenog rejtinga prisutna jasna podeljenost sever-jug. Odobravanje je visoko u Frncuskoj (64 odsto), Nemačkoj (63 odsto), Švedskoj (61 odsto), a najviši stepen neodobravanja zabeležen je u Italiji, Španiji i Portugalu, što su zemlje najviše pogođene krizom.

Sadašnji američki predsednik Barak Obama i dalje je popularan u Evropi jer je 82 odsto stanovnika EU izrazilo pozitivno mišljenje o njemu. O republikanskom kandidatu Mitu Romniju 38 odsto ispitanika je reklo da ne znaju ko je to, a 39 odsto ima negativan stav.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Evropljani sve manje vjeruju u euro

Al Jazeera četvrtak, 13. septembar 2012.

Građani Evrope u većini za EU, ali ne i za evro

Blic četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.