Arhiva » Vesti » Vesti online 13.09.2012

Konuzin: Nova era odnosa Srbije i Rusije

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenili su u Beogradu da je došlo do "nove ere" u odnosima Srbije i Rusije, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Vesti online četvrtak, 13. septembar 2012.  |  Beta

Konuzin, koji je bio u oproštajnoj poseti predsedniku parlamenta, konstatovao je da su aktuelni događaji u odnosima Rusije i Srbije povod za zaodvoljstvo, jer su predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić na sastanku u Sočiju dogovorili prioritete konkretne

saradnje.

Konuzin: Odlazim iz sveta diplomatije

Ruski ambasador Aleksandar

Konuzin ocenio je da Rusija prema Srbiji gaji tople i

prijateljske odnose i naveo da će po isteku mandata u Beogradu

prestati da se bavi diplomatijom.

"Uskoro ću otići jer je završen moj mandat, odlazim iz sveta

diplomatije", rekao je Konuzin na otvaranju izložbe radova savremenih južnoafričkih umetnika "Saut Afrika Miting point" u Ruskom domu.

Konuzin je kazao okupljenim zvanicama da je svoju diplomatsku karijeru počeo u Africi i da je simbolično večeras završava na manifestaciji posvećenoj Južnoj Africi.

"Opraštam se od vas i želeo bih da zapamtim vaša lica, jer sam sve vreme ovde osećao toplotu i dobrotu prema našoj zemlji (Rusiji)", rekao je Konuzin.

"Nalazimo se na pragu nove ere naših odnosa koji sada postaju odnosi strateškog partnerstva u svim oblastima", ocenio je Konuzin. Kad je reč o saradnji, Konuzin je rekao da se nameću dve oblasti kao primarne - saradnja u oblasti energetike kao i deklaracija o strateškom partnerstvu koja je usaglašena i koja će, kako se nada,

posle unetih dopuna, biti usvojena.

Ambasador Konuzin je takođe izrazio očekivanje da će izgradnja Južnog toka svoju potvrdu da se radi o nacionalnom prioritetu Srbije dobiti u parlamentu.

Stefanović je ocenio da je posle sastanka predsednika dve zemlje "sasvim jasno svima u Srbiji da je nastupila nova era u odnosima dve zemlje".

Konuzin je izrazio očekivanje da će grupa prijateljstva u srpskom parlamentu uskoro biti formirana i ocenio da saradnja dva parlamenta treba da se bavi konkretnim pitanjima.

On se složio sa Stefanovićem ocenom da skupštinski odbori treba da na sebe preuzmu značajan deo nadležnosti i odgovornosti ne samo u kontroli izvršne vlasti već i kroz aktivnije učešće u kreiranju uslova za poboljšanje ekonomske saradnje.

Stefanović se, kako se dodaje u saopštenju, zahvalio Konuzinu na podršci i naporima koje je u protekle četiri godine ulagao na unapređenju odnosa Srbije i Rusije i dodao da je počeo proces formiranja grupa prijateljstva u srpskom parlamentu.

Stefanović je takođe izrazio očekivanje da će veoma brzo biti dogovorene pojedinosti vezano za posetu delegacije Državne Dume.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Ne mogu da budem veći Srbin od vas

Vreme četvrtak, 13. septembar 2012.

Konuzin: Odlazim iz sveta diplomatije

Blic četvrtak, 13. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.