Arhiva » Vesti » Kamatica 14.09.2012

Legalan iPhone u Srbiji ostaje samo pusta želja

Kamatica petak, 14. septembar 2012.  |  Kamatica, 24 Sata

"Ajfon 5" će sigurno biti najprodavaniji telefon ove godine, međutim, u Srbiji se u legalnoj ponudi operatera još ne može kupiti ni jedan od njegovih prethodnika, te je za nas najbliže otići u Sloveniju ili Hrvatsku. Neki od operatera već neko vreme pregovaraju sa Eplom.

- Znam da su bar dva operatera kod nas intenzivno radila na tome u poslednjih godinu dana, ali Epl je zahtevan. On traži od njih da se obavežu da će prodati veliki broj tih telefona godišnje - kaže Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije, i dodaje da zbog veličine našeg tržišta i rasta upotrebe pametnih telefona Epl ima velika očekivanja od Srbije.

Cene ajfona u Evropi

Zemlja 16 GB 32 GB 64 GB

Austrija 629 739 849

Češka 587 688 810

Mađarska 631 741 847

Nemačka 629 739 849

Italija 659 779 899

Španija 599 699 799

Francuska 629 739 849

Napomena: iznosi su u evrima

U Telenoru kažu da odavno već pregovaraju sa kompanijom Epl.

- Telenor je globalni partner kompanije Epl i u neprestanom smo kontaktu i pregovoru oko mogućnosti lansiranja njihovih proizvoda. Međutim, najveći izazov je u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, jer se na osnovu tih procena preuzimaju suštinske ugovorne obaveze - kaže Goran Stupar, koordinator Telenora.

Kompanija VIP je licencu za prodaju ajfona u Hrvatskoj dobila pre godinu dana i nada se da će uskoro ovaj telefon dovesti i u Srbiju.

- Pošto broj korisnika smart uređaja i u Srbiji raste iz meseca u mesec, mi stalno uvećamo našu ponudu i spremni smo da ponudimo i ajfon. Međutim, poznato je da Epl ima vrlo striktnu politiku uvođenja svojih proizvoda na nova tržišta i da se ona definiše u njihovoj centrali u Kupertinu (SAD) - kažu u Vipu.

Prodaja na crno

U velikim lancima prodavnica tehnike kažu da Eplove proizvode ne prodaju jer nemaju licencu. Sa druge strane, u centru Beograda, ali i nekim drugim gradovima u unutrašnjosti, moguće je kupiti ajfon u malim prodavnicama koje ga nabavljaju na crno.

I u Telekomu su nam rekli da razgovaraju sa Eplom.

- MTS naglasak stavlja na raznovrsnu ponudu smart telefona u okviru tarifnih profila. Upravljajući se prema zahtevima korisnika, ali i prema ekonomskim prilikama, opredelili smo se za promotivnu ponudu pre svega telefona sa operativnim sistemom "android". Dugoročno gledano, MTS planira da u ponudu uvrsti i uređaje Epla, ali ne može se precizno odrediti datum - kažu u Telekomu.


Objavljeno na sajtu kamatica.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Legalan „ajfon” u Srbiji - pusta želja

24 Sata petak, 14. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.