Arhiva » Vesti » Dojče vele 20.09.2012

Borba protiv sistemske korupcije prioritet

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas (20.9.) da zaustavljanje sistemske korupcije, koja je prodrla u sve sfere života, mora biti prioritet Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

Dojče vele četvrtak, 20. septembar 2012.

"Rešenje može i mora da se traži u sistemskoj borbi i stvaranju efikasnih mehanizama za suzbijanje korupcije", rekao je Selaković agenciji Beta u telefonskoj izjavi iz Beča, gde učestvuje na Konvenciji ministara Saveta Evrope. Selaković je naveo da su u poslednja dva dana glavne teme tog skupa bile borba maloletničke delinkvencije i borba protiv korupcije.

Približavanje evropskim standardima

Vlada Srbije

Selaković će danas potpisati Četvrti dodatni protokol na Evropsku konvenciju Saveta Evrope o ekstradiciji, kojim će, kako je istakao, Srbija unaprediti saradnju u oblasti izručenja optuženih i osuđenih sa zemljama potpisnicama konvencije. "To je jedan u nizu koraka koji će Srbiju približiti evropskim standardima koje zastupa Savet Evrope, najstarija evropska institucija zadužena za zaštitu i očuvanje ljudskih prava", rekao je Selaković.

Vansudsko rešavanje sporova

Protokol bi trebalo da omogući jednostavnije procedure ekstradicije. Evropska konvencija o ekstradiciji iz 1978. godine do danas je dopunjena sa tri dodatna protokola. Protokolom je predviđeno korišćenje savremenih sredstava komunikacije u postupku izručenja i ostvarena mogućnost vansudskog rešavanja sporova, navelo je u Ministarstvo pravde u saopštenju, i dodalo da su u protokolu i smernice za jednostavnije procedure tranzita.

beta/ii/nr


Objavljeno na sajtu dw.de »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.