Arhiva » Vesti » 24 Sata 21.09.2012

Izložba 25 robota u Beogradu

ASIMO, NAO i ECCEROBOT samo su neki od 25 robota iz najrazličitijih krajeva sveta koje će ljubitelji robotike moći da pogledaju na manifestaciji Dani budućnosti koja se održava od 24. septembra do 15. oktobra u Galeriji Robne kuće “Beograd“. Posetioci će moći da vide i prvu robotičku šaku ikada napravljenu, koja je nastala baš u Beogradu.

24 Sata petak, 21. septembar 2012.

Široj javnosti u Srbiji postojanje čovekolikih robota previše miriše na naučnu fantastiku, pitaju se čemu služi njihovo postojanje, da li su oni samo igračke ili nešto više i kakve veze Srbija kao mala zemlja zahvaćena krizom ima sa robotima.

- Jedna od grana nauke u kojoj Srbija ima najviše uspeha je robotika, mnogi naši ljudi su vodeći naučnici u inostranstvu. Svi roboti koji hodaju koriste postupak koji je razvijen u Beogradu pre 40 godina - priča profesor Veljko Potkonjak sa Elektrotehničkog fakulteta.

Potkonjak objašnjava da prava revolucija u robotici nije daleko, a dogodiće se onog trenutka kada nastane robot dovoljno moćan da uradi nešto za ljude, da im nekako pomogne, a dovoljno jeftin da svi mogu da ga priušte.

ECCEROBOT

Ovaj robot napravljen je tako da se kreće i reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek. On kopira formu ljudskog tela i njegovih unutrašnjih struktura, pa izgleda kao da ima kosti.

Asimo [ + ]

ASIMO

Najnapredniji humanoid današnjice, namenjen da pomaže starim i bolesnim ljudima.

On može da napravi pokrete nalik ljudskim, da trči, da se penje, šutira loptu, da se saginje, okreće i pleše. Reaguje na glasovne komande, odaziva se, prepoznaje prepreke. Konstruisala ga je japanska "Honda".

Beogradska šaka

Prva veštačka šaka sa pet prstiju u svetu urađena je 1963. godine i to upravo u Beogradu, u Institutu “Mihajlo Pupin“. Napravio ju je akademik Rajko Tomović sa saradnicima. Ta takozvana beogradska šaka sada se nalazi u Muzeju robotike u Bostonu. Ova šaka mogla je da se stisne u pesnicu i da ispruži prste.

Beogradska natkolena proteza

Osamdesetih godina na Elektrotehničkom fakultetu projektovana je i napravljana veštačka noga sa logičkim upravljanjem. Protezu su napravili profesori Rajko Tomović i Dejan Popović.

FACE robot

Ovaj robot opremljen je kamerom koja poseduje algoritam za detekciju različitih izraza lica. Uz pomoć ovog programa robot analizira osobu koja stoji ispred kamere i otkriva koliko je ona stara, kog je pola, kakve su joj emocije.

Heksabube

Ovi roboti su dizajnirani da pruže deci prvo pozitivno iskustvo sa robotima. Brzo se kreću, izbegavaju prepreke, reaguju na promenu svetlosti...


Objavljeno na sajtu 24sata.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Izložba 25 robota u Beogradu

24 Sata petak, 21. septembar 2012.

Dolaze roboti iz raznih krajeva sveta

Danas petak, 21. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.