Arhiva » Vesti » Akter 21.09.2012

SAD: Iran oružjem snabdeva Siriju

Zapadne članice Saveta bezbednosti UN kritikovale Iran jer oružjem snabdeva sirijski režim koji se već 18 meseci bori protiv pobunjenika

Akter petak, 21. septembar 2012.  |  Tanjug

Ambasador SAD pri UN Suzan Rajs je, na sednici Saveta bezbednosti, izjavila da "posebno zabrinjava" to što Iran izvozi oružje Asadovom režimu.

Rajs je citirala izveštaj komisije eksperata UN, objavljen u maju, u kom se navodi da je Sirija trenutno "centralna strana ilegalnog transfera iranskog oružja".

Teheranu je, prema embargu UN, zabranjeno da prodaje oružje.

"Države regiona s toga moraju zajednički da rade i da udvostruče napore da proveravaju i zaplenjuju ilegalne iranske isporuke", kazala je Rajs.

Ona, u tom kontekstu, nije izričito pomenula Irak, ali je po svemu sudeći mislila na Bagdad kada je istakla obavezu iranskih suseda da spreče ilegalno prevoženje oružja preko njene teritorije.

Osudu na račun Irana izneo je i britanski ambasador Mark Lajel, ističući da su isporuke oružja Siriji neprihvatljive i da se moraju okončati.

Od početka pobune protiv režima predsednika Bašara al-Asada, u martu prošle godine, život je izgubilo više od 29.000 ljudi, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kritike Iranu zbog pomaganja Siriji

Al Jazeera petak, 21. septembar 2012.

SAD tvrde da Iran izvozi oružje u Siriju

Radio 021 petak, 21. septembar 2012.

Osude Irana zbog pomaganja Siriji

Dnevnik petak, 21. septembar 2012.

SAD: Iran oružjem snabdeva Siriju

B92 petak, 21. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.